07 september 2011

Censuur

"We laten een mooie kans voorbijgaan om Antwerpen en Vlaanderen te promoten" "We laten een mooie kans voorbijgaan om Antwerpen en Vlaanderen te promoten"

De broers Bhatt van Vishesh-fims, een Indische filmproducent die Antwerpen had uitgekozen om een deel van de opnames van Blood Money er te laten plaatsvinden, hebben van hun plannen afgezien (DS 5 en 6 september). Met één zaak hadden ze immers geen rekening gehouden: in Vlaanderen filmen mag, maar er zijn spelregels aan verbonden. De belangrijkste is heel simpel: Vlaanderen mag niet in een slecht daglicht worden gesteld. Een 'positief imago' wordt dit in contractuele termen genoemd. Ondertussen weet weliswaar iedereen ter wereld, tot de eenzaamste herder in de Karpaten toe, dat ons land een 'klein' politiek probleem heeft, maar voor de rest is er hier geen vuiltje aan de lucht.

We laten een mooie kans voorbijgaan om Vlaanderen en Antwerpen te promoten in een land waar dagelijks 23 miljoen mensen naar de bioscoop gaan. Zonde. Maar het meest pijnlijke is dat dit incident blootlegt dat wij leven in een maatschappij waar nog steeds censuur bestaat. Bij mijn weten is het uitschrijven van scenario's van films immers geen bevoegdheid die een administratie of een minister toekomt. Dit is onaanvaardbaar. Kunst mag nooit gecensureerd worden, kunst en censuur zijn elkaars tegenpolen.

  • Bron: De Standaard
Reageer:
  1. Naam*
  2. E-mail*
  3. Bericht*