Algemeen

Stad pikt onze klanten in met groepsaankopen

Dit bericht delen

Lokale ondernemers zijn niet gelukkig met de talrijke groepsaankopen die de stad Aalst organiseert. “Potentiële klanten worden ingepikt”, klinkt het. Volgens schepen Van de Steen (SD&P) wordt er wel degelijk met de handelaars rekening gehouden.

 

Zonnepanelen, elektrische fietsen, dakisolatie en slimme technologieën: het is slechts een greep uit de groepsaankopen die het stedelijk energiebedrijf vzw Bea in Aalst en omstreken organiseert. “Als we tegen 2020 twintig procent minder broeikassen willen uitstoten zoals overeengekomen in het burgemeestersconvenant, moeten we een tandje bijsteken”, zegt schepen van Energie Ann Van de Steen (SD&P), ook hoofd van vzw Bea. “Via groepsaankopen stimuleren we bewoners om hun steentje bij te dragen aan een groener Aalst.”

“Dat de overheid haar burgers ondersteunt, zeker zij die het niet makkelijk hebben, vind ik normaal”, zei Open VLD-raadslid Vera Van der Borght voor de gemeenteraad. “Maar bij de laatste groepsaankopen van elektrische fietsen en nu ook fruitbomen en bessenstruiken, heb ik bedenkingen. Die treffen direct het hart van de kleine middenstand, die het moet hebben van de particuliere verkoop. Die oneigenlijke concurrentie zal daar zeker geen verbetering in brengen, integendeel. Op den duur kan je zelfs de groepsaankoop van luiers verantwoorden als ‘beter voor het klimaat’.” Aalsters ondernemer en Unizo-voorman Filip Vyverman schaart zich achter de kritiek. “Ik vind het geen taak van de overheid om zulke groepsaankopen te organiseren”, zegt hij. “Lokale spelers dreigen daardoor buitenspel gezet te worden.” Lagere kwaliteit Volgens Andries De Nijs uit Erpe-Mere, die op zelfstandige basis stookolietanks reinigt en neutraliseert, kan de groepsaankoop “reinigen van stookolietanks” van vzw Bea hem nadeel bezorgen. “Momenteel heb ik voldoende werk”, zegt De Nijs. “Maar als een hoop mensen overschakelt op die groepsaankopen, worden potentiële klanten van ons weggeplukt. De prijs wordt wel gedrukt, maar de kwaliteit bij zo’n groepsaankoop is niet hetzelfde als wat wij leveren.”

Schepen Van de Steen noemt de uithaal van Van der Borght niet correct. “We moeten voor de goedkoopste leverancier kiezen, dat komt de bevolking ook ten goede, maar we slaan de lokale handelaars niet over. Onder meer in ons contract met Oxford werd onderlijnd dat de levering van elektrische fietsen via lokale leveranciers moest gebeuren. Elke kandidaat-leverancier krijgt bovendien telkens de kans om zich in te schrijven.” “We brengen ook dertig hectare fruitbomen en 3,5 kilometer struikenhaag aan de man via groepsaankoop”, zegt schepen van Leefmilieu Iwein De Koninck (CD&V). “Zonder een stedelijke actie waren we daar nooit in geslaagd.” (lds)

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal Dender – 25 februari 2016

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Nieuwjaarsfeest stadspersoneel Aalst: 50.000 ipv 130.000 euro vorig jaar

Algemeen

Ik ben minder schuchter dan drie jaar geleden