Algemeen

Autodelen krijgt alle kansen in Aalst

Dit bericht delen

Het Aalsterse stadsbestuur wil autodelen stimuleren. Naast de ‘gevestigde waarde’ Cambio komen er twee autodeelsystemen bij: Valckenier Share en BattMobiel. Wie zijn auto deelt, mag op openbare parkeerplaatsen gratis zijn voertuig achterlaten.

Sinds 2011 biedt autodeelsysteem Cambio elf wagens aan in Aalst. Daar komen twee autodelers bij: Valckenier Share en Battmobiel. Valckenier Share start met een proefproject van drie deelwagens aan de watertoren, het Keizersplein en de Houtmarkt. Battmobiel zoekt mensen die van het bedrijf een auto willen huren of personen die zelf een wagen willen leasen en de kost willen verlagen door de auto met vrienden of buren te delen.

‘Free float’

In tegenstelling tot Cambio behoren Valckenier Share en BattMobiel tot de ‘ free float’ autodelers, waarbij je je huurwagen eender waar in de stad mag achterlaten en andere gebruikers hem kunnen vinden via een app. Valckenier hoopt tegen het najaar met twintig wagens mee van start te gaan. Dat twee nieuwe autodelers zich vestigen in de Ajuinenstad, is geen toeval. Iedereen die van het systeem gebruikmaakt, kan gratis parkeren op alle plaatsen, behalve in de parkeergarages, en dus voelen de autodelers dat er vraag zal zijn. “Eén deelauto vervangt minimum vijf gewone auto’s”, zegt schepen van Mobiliteit, Jean- Jacques De Gucht (Open VLD). “We willen als centrumstad een voortrekkersrol spelen inzake autodeelsystemen. We willen hier volop op inzetten. Grote voordelen zijn dat je geen auto meer moet kopen, dat je geen verzekering moet nemen en dat je geen brandstof moet betalen.” BattMobiel is opgericht door Ninovieter Peter Vandenberghe, die nu in Gent woont. Hij biedt al een wagen voor 25 euro per dag. Al kan je ook een Tesla kiezen, daarvoor betaal je 75 euro. Sigrid Callebert was een van de geïnteresseerden die naar de eerste informatieavond in zaal Gillade in het Lyceum kwam, waar de drie autodelers zich voorstelden. “We onderzoeken de mogelijkheden. We wonen in het centrum van Aalst en werken in Gent en Brussel. Voor het werk maak ik geregeld een verplaatsing. Ik denk dat we openbaar vervoer kunnen combineren met autodelen. Aangezien we nog de opties onderzoeken en niet weten of we onze auto al van de hand kunnen doen, lijkt Valckenier ons nu het meest interessant omdat je daar geen instapkosten hebt. Ik ga me alvast registreren omdat ik nog gebruik wil maken van de korting die ze daar aanbieden. Ik vind het een heel goeie zaak voor Aalst.” Schepen De Gucht wil de komende maanden overal in de stad en de deelgemeenten informatieavonden rond autodelen organiseren.

Bron: Het Nieuwsblad Dender 15 mei 2019

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Een nieuw leven voor de heilige huisjes

Algemeen

Grote buitenlandse aandacht voor uitbreiding Belgische euthanasie naar minderjarigen