Algemeen

SP.A bereid tot wisselmeerderheid euthanasie

Dit bericht delen

Open VLD kondigt nieuwe initiatieven aan om de euthanasiewet uit te breiden tot minderjarigen en dementerende bejaarden, eventueel met een wisselmeerderheid. De SP.A wil die leveren. CD&V wil eerst overleg binnen de meerderheid.

Het voorbije weekend was er vanuit katholieke hoek kritiek op de euthanasie van schrijver Hugo Claus. “Door zomaar uit het leven te stappen, antwoordt men niet op het probleem van lijden en dood. Men loopt er in een boog om heen en omzeilt het. Omzeilen is geen heldendaad, geen voer voor frontpaginanieuws”, zo zei kardinaal Godfried Danneels zaterdagavond, zonder evenwel expliciet naar Claus te verwijzen.

Nadat CD&V’er Etienne Schouppe vrijdagavond in het Canvas-programma “De Keien van de Wetstraat” had laten verstaan dat er een herenakkoord is binnen de regering om niet te ruziën over ethische dossiers, diende Open VLD-fractieleider Bart Tommelein hem meteen van antwoord.

“Er staat niets in het regeerakkoord over ethische kwesties. Wij zullen als liberale fractie parlementaire meerderheden zoeken waar nodig”, zo zei Tommelein zaterdag tijdens het Kamerdebat over de regeerverklaring.

In de Corelio-kranten en in De Morgen concretiseerde Tommelein dinsdag aan welke thema’s de Vlaamse liberalen denken: de uitbreiding van euthanasie naar minderjarigen en dementerenden.

CD&V wil eerst overleg binnen meerderheid

De woordvoerder van premier Leterme gaf in een reactie toe dat CD&V er niets kan tegen inbrengen als de liberalen een wisselmeerderheid willen zoeken voor de uitbreiding van euthanasie.

Maar CD&V-woordvoerder Luk Vanmaerke wijst erop dat in een goed functionerende meerderheid de loyauteit belangrijk is. “Initiatieven die buiten het regeerakkoord vallen, kunnen het best eerst binnen de meerderheid besproken worden, waar naar een consensus gestreefd wordt”.

Senator Paul Wille (Open VLD) kondigde aan dat hij in de Senaat “zeer binnenkort” de voorstellen voor de uitbreiding van euthanasie naar minderjarigen of dementerenden van onder het stof zal halen. “Ik zal mijn best doen om ook de CD&V-senatoren over de streep te trekken”, voegde hij eraan toe.

SP.A bereid wisselmeerderheid te leveren

Myriam Vanlerberghe, fractieleidster van de SP.A-Spirit-fractie in de Senaat, hoopt dat de regeringspartijen stoppen met kibbelen en een sereen debat voeren over euthanasie. Ze is bereid mee te werken aan een wisselmeerderheid.

Vanlerberghe wees er dinsdag tegenover Belga op dat ze reeds een wetsvoorstel heeft ingediend over euthanasie voor minderjarigen. Ze is ook voorstander om een regeling uit te werken voor dementerenden.

Voor Vanlerberghe is de leeftijdsgrens van 18 jaar overigens niet langer wenselijk. Ook kinderen worden soms getroffen door ondraaglijk en uitzichtloos lijden en het lijden van ongeneeslijk zieke kinderen is des te erger; voor het kind, voor de ouders en voor de familiale en medische omgeving, aldus Vanlerberghe.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Aalsterse Open VLD blij metjonge De Gucht

Algemeen

Roep om boycot Spelen in Rusland steeds luider