Algemeen

Nieuw Administratief Centrum mogelijk in twee gebouwen

Dit bericht delen

In Aalst is discussie ontstaan over het ‘Nieuw Administratief Centrum’ (NAC), waarin alle stadsdiensten zullen samenzitten. Om tegemoet te komen aan zowel CD&V als de SP.A, zou worden overwogen om het NAC in twee gebouwen te huisvesten.

Een nieuw stadhuis in Aalst: al jaren wordt erover gesproken. Dat nieuw stadhuis of ‘Nieuw Administratief Centrum’ (NAC) zal alle stadsdiensten op één locatie samen zetten, om zo de dienstverlening voor Aalstenaars te verbeteren. Welke die locatie precies zou zijn, was tot nu toe een groot vraagteken. Er werd zowel gespeculeerd over ‘De Pupillen’ (aan de Graanmarkt), als over een kantoorgebouw aan de nieuwe Postsite.

Met de jaren werd dit een symbooldossier waarbij verschillende belangen tegenover elkaar staan. CD&V staat bekend als voorstander van De Pupillen, terwijl de SP.A kiest voor de kantoren aan de Postsite.

Tijdens de recente onderhandelingen over de plaats waar dat Nieuw Administratief Centrum (NAC) moet komen, werd evenwel informatie gelekt van binnenuit. Dit zouden de plannen zijn: eerst worden de kantoorgebouwen naast de Post gehuurd. Dat zou slechts duren tot De Pupillen worden gekocht door de stad, dan volgt een tweede verhuizing van de kantoren naast de Postsite naar De Pupillen. Tot slot zou de stad ook een kantoorgebouw aan de Post willen kopen, waarheen de OCMW-diensten kunnen verhuizen. Die plannen verzoenen de belangen van de SP.A en CD&V, maar zijn enorm duur.

‘Twee keer verhuizen, ik moet niet uitleggen dat dat enorm veel geld kost’, zegt Bart Van Lysebeth (CD&V). ‘De Aalstenaar moet dat betalen. Ik hoop dat de burgemeester zich niet laat meeslepen in een symbooldossier.’

De meerderheidspartijen SP.A, CD&V en N-VA willen geen commentaar geven: er is een afspraak dat de communicatie in dit dossier louter via de burgemeester verloopt. Zowel de SP.A als CD&V ontkennen evenwel dat ze iets met het informatielek te maken hebben.

De oppositie is niet over deverzoeningsplannen te spreken. ‘Dit is compleet absurd’, zegt Open VLD-fractieleider Jean-Jacques De Gucht. ‘Er zijn twee kampen in de meerderheid die niet tot een akkoord kunnen komen. Omdat er geen keuze kan worden gemaakt, nemen ze dan maar beide gebouwen. De belastingbetaler wordt hier de dupe van.’

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) verduidelijkt dat het gaat om een gezamenlijk project van de drie partijen: ‘Ik ben de coach en breng in uitvoering wat de drie partijen zijn overeengekomen. Ik wens daar in alle sereniteit aan voort te werken, dat doen we dag en nacht. Er zal eerlijk en correct worden gecommuniceerd wanneer het project klaar is, niet eerder.’

Bron: De Standaard

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Nieuwjaarsfeest stadspersoneel Aalst: 50.000 ipv 130.000 euro vorig jaar

Algemeen

Burgemeesters lanceren actieplan tegen radicalisering