17 januari 2012

Open brief aan het College van Burgemeester en Schepenen over Aalst Carnaval

Geachte mevrouw de Burgemeester

Geachte mevrouw de Schepen

Geachte meneer de Schepen

 

Sinds vorig jaar is ons carnaval erkend als UNESCO-werelderfgoed. Als stad spelen we dit, toch wel uniek, gegeven veel te weinig uit. Een stad als Brugge kan je niet voorbijrijden zonder een bord ’Unesco werelderfgoed’ te hebben gezien. Onze stad daarentegen…

Ook de binnenstad zou tijdens de “carnavalsperiode” nog meer ons carnaval op de voorgrond kunnen plaatsen. Zo zouden we de wedstrijd rond het versieren van de etalages nieuw leven kunnen inblazen. Daarbij zou het winnend handelspand niet alleen gedurende één jaar tot beste carnavalsetalage worden gekroond, maar zou ook een prijs kunnen uitgereikt worden die de handelaars echt aanspoort om deel te nemen.  

Het is niet enkel tijdens de carnavalsdagen dat we Aalst als enige échte carnavalsstad nog meer op de kaart kunnen zetten… ook de aanloopperiode is belangrijk. De dekenijen kunnen hierbij een rol spelen door de winkelstraten aangenaam aan te kleden. Het is aan de stad om hiervoor de nodige ondersteuning te bieden. Ook de winterfoor is immers een uitgelezen moment om eens met het hele gezin een bezoekje te brengen aan onze stad, wat onze winkels en horecagelegenheden in het centrum zeker en vast ten goede zou komen.

Daarnaast zouden de beschuttingen die rond de bomen worden geplaatst, beschilderd kunnen worden. Scholen, maar ook kunstenaars zouden hierbij hun steentje kunnen bijdragen. Denk maar aan de kunstenaars die de ramen van vele horecazaken beschilderen en de graffitikunstenaars die de werkhallen of de tunnel van het station van Erembodegem in een modern jasje hebben gestoken.  Niet alleen wordt onze stad daardoor een stuk kleurrijker, en dus aangenamer, het geeft ook de kans in contact te komen met de creaties van jonge en meer ervaren Aalsterse kunstenaars. 

In de hoop dat hier gevolg aan gegeven kan worden,

Met vriendelijke groeten

Jean-Jacques De Gucht

Vlaams Volksvertegenwoordiger

Reageer:
  1. Naam*
  2. E-mail*
  3. Bericht*