Algemeen

Zit er een Ajuin in Jean-Jacques?

Dit bericht delen

Fils-d’ognion of fils-de-papa?

Aalst is geen simpele stad. ‘Da kaan in Oiljst allien’, is een veel gehoorde uitspraak. Uit de mond van echte Oiljsteneers. Een jonge blonde god die als leider van Open VLD en Blauw naar de kiezer gaat, dat kan in Oiljst Allien. ‘Ne snotneus’, voor zijn tegenstanders.  En dan nog een vreemdeling, volgens kwatongen. In Moorsel en daarbuiten.

Ja juist, we hebben het over Jean-Jacques, zoon van K, zoon van M. Zoon van Karel, Europees Commissaris en Wiezenaar van oorsprong. Humanistisch denker in het diepste van zijn genen. Orakel van de Melsensstraat. Zoon van Mireille, rechter in de Pupillen. Vleesgeworden charme. Soms te veel charme. Maar wie Jean-Jacques leert kennen, ervaart dat hij geen fils-de-maman is. Wel flegma-de-maman. Laat staan Fils-de-papa. Gigi is gewoon zichzelf. Liberaal tot in de toppen van zijn tenen. Dat wel. Maar Aalstenaar? Op en top! Geschoolde Aalstenaar. Ben je Aalstenaar of kun je het worden?

Kun je Aalstenaar worden? Wat zijn de regels om een volwaardige Aalstenaar te zijn? Gevaarlijke vragen. Is een in Dendermonde geboren burgemeester Aalstenaar? Geen Ajuin twijfelt aan haar Aalstenaar zijn. Nochtans liep ze geen school in de kernstad Aalst. Is een in Gent geboren Louis – zoon van Herman – een Aalstenaar? Geen Ajuin twijfelt aan zijn Aalstenaar zijn. Kan iemand die heel zijn schooltijd in Aalst doorbracht, in Atheneum en Lyceum, Ajuin zijn? Kan iemand die in zijn jeugd in Aalst uitging, er ook kattekwaad uithaalde, carnavalist-van-in-de-puberteit, een Ajuin zijn? Wie groot werd met broodjes van ‘Albert Fijnkont’, is dat geen ajuin?

Welke socioloog gaat het ons zeggen? Hoeveel echte ajuinen dragen er bij de N-VA in Aalst  verantwoordelijkheid?  Laten we serieus zijn. Wie een Aalsterse opvoeding kreeg, hier ’s nachts in zijn jeugd rondzwalpte, al dan niet met knappe grieten, en nu hij afgestudeerd is, in deze stad woont. Wie twijfelt er dan aan het ajuingehalte.

Toegegeven, hij houdt van Brussel. Het siert hem. Er zijn er veel te weinig die van onze Vlaamse hoofdstad houden. En Belgische. En Europese. Brussel, eens je ze hebt leren kennen van binnen uit, zoals Jean-Jacques, is het een eeuwige maîtresse. Stad die je nooit meer loslaat. Zoals er Ajuinen zijn, die meer uren in Gent ontspannen dan aan de dender. Maakt je dat minder ajuin? Voor Vlaanderen is pappenheimer Van Herreweghe een Aalstenaar. Is hij dat voor ons niet meer, omdat hij de parochiepenning niet meer op Sint-Anna betaalt, maar in andere naburige oorden? Ik hoop dat de discussie over Gigi niet gaat over zijn ajuingehalte. Is hij een Spaanse ajuin? Een Franse ajuin? Een charlotte? Een pijpajuin? Hij is ajuin-door-adoptie. Basta. De inhoud telt. Zijn liefde voor onze stad. Niet meer. Niet minder. Aalstenaar-door-adoptie.

Gemakkelijk zal het niet zijn. Open VLD en Blauw, samen naar de keizer. Zijn de diepe wonden van zes jaar terug geheeld?Alleen als de liberalen als één en geoliede machine naar de kiezer stappen, kan en zal ze de grootste formatie van Aalst worden. Alleen dan. En daar is nog werk aan. Tegenstanders zijn er in de andere partijen. Vijanden in de eigen partij. Er zijn er nogal wat die niet overtuigd zijn van de liberale fusie. Hier heeft Gigi nog therapeutisch werk. Maar wie ondanks vroegere familiale vetes, toch bruggen kan bouwen, is geen fils-de-papa. Dat is iemand die politieke feeling heeft! Die het liberale erfgoed boven familiale spelletjes stelt. Lopen er zo nog veel rond in Aalst? Stad, waar familiale banden op en rond het stadhuis, een encyclopedisch werk op zich is. André-Emiel schrijft er zich moe aan. Zelfs geen tijd meer voor op café te gaan.

Met Gigi hebben we een cultureel agoog in de stad. Als hij de colleges aan de VUB volgde en het zijn ziel wist te raken, hebben we een aanwinst in ’t belfort, na oktober 2012. De raadszaal, vandaag teveel partij- en dorpscultuur. Zelfs toogcultuur. Maar echte cultuur? Cultuur met een visie, cultuur die Aalst op de kaart kan zetten. Cultuur met een grote C, gekoppeld aan een gezonde volkscultuur. Als hij dat kan voor Aalst, is zijn missie al geslaagd. Een nieuwe Patrick Dewael in de open VLD. Ooit minister van Cultuur. Vlaanderen leeft, weet je nog wel.

Gigi als lijsttrekker. Ajuin-door-adoptie. Een gok van de liberalen. Bewust of van moeten? Maar voor onze stad een verrijking. Goed dat er een nieuwe generatie is. In alle partijen. Aalst verwacht veel van de nieuwe generatie. Martine, Iwein, Sam, Jean-Jacques. Een andere manier van stadspolitiek. Met stijl, met cultuur. Onze stad waardig. ‘Plus est en vous’.

Dirk Th. Martens.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Vaticaan trekt uitspraak paus over “psychiatrie voor jonge homoseksuelen” in

Algemeen

Het driegeslacht De Gucht