Algemeen

Open VLD wil euthanasie uitbreiden

Dit bericht delen

 

BRUSSEL – Open VLD heeft vier wetsvoorstellen en een resolutie klaar waarmee de partij het debat rond het levenseinde verder wil openbreken. De teksten werden woensdag op een persconferentie voorgesteld door onder meer senator Jean-Jacques De Gucht.

Open VLD is al langer voorstander van een uitbreiding van de wet op de euthanasie uit 2002. De wetsvoorstellen die de partij aankondigde na de euthansie van Hugo Claus zijn nu klaar0

Als het aan Open VLD ligt, hebben straks ook minderjarigen recht op euthanasie. De liberalen willen dat de wet uitgebreid wordt naar de -18-jarigen.

‘Op pijn staat geen leeftijd’, zei Open VLD-senator Jean-Jacques De Gucht op VRT-radio. ‘Daarom willen we een oplossing bieden voor -18-jarigen die lijden.’ Bij de -16-jarigen moeten de ouders meebeslissen.

Ook dementerenden moeten een einde aan hun leven kunnen maken, volgens Open VLD, als die wens in hun wilsbeschikking staat. De partij pleit ervoor dat ook mensen die zich niet in een camateuze toestand bevinden euthanasie kunnen plegen.

Ze denkt daarbij ook aan die een hersenbloeding kregen of het slachtoffer werden van een verkeersongeval en zich daardoor in een vegetatieve of medisch uitzichtloze toestand bevinden .

De liberalen vinden ook dat er een doorverwijzingsplicht moet komen voor ziekenhuizen die zelf geen euthanasie willen uitvoeren.

Partijvoorzitter Bart Somers stelde dat de voorstellen niet te nemen of te laten zijn. Het gaat volgens hem om genuanceerde voorstellen, waarover de partij wil praten, maar de ogen sluiten is voor hem geen optie. Somers benadrukt dat het niet om een of-of-, maar om een en-en-verhaal gaat: palliatieve zorgen en euthanasie zijn geen concurrenten van elkaar.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Groepen en individuen zamelen geld in voor veroordeelde terroristen in gevangenis

Algemeen

Open Vld geeft cheque aan Renaissance