03 juni 2021

Het individu centraal, de overheid neutraal

In een interview met La Libre Belgique schakelde Rajae Maouane, covoorzitter van Ecolo, het dragen van een hoofddoek zonder blikken of blozen gelijk met het recht op abortus. “Défendre le droit de porter le foulard ou défendre le droit à l'avortement rejoint un combat commun en faveur des minorités.” Deze schaamteloze uitspraak van de Franstalige ecologiste kadert in de discussie over het toelaten van zichtbare levensbeschouwelijke kentekens bij werknemers van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB. We hebben het hier wel degelijk over het dragen van religieuze symbolen bij overheidspersoneel.

Het recht op abortus en het recht op het dragen van een hoofddoek (bij ambtenaren en overheidspersoneel) in één adem uitspreken: il faut le faire . Maouane verwart het recht op zelfbeschikking over het eigen lichaam en de lichamelijke integriteit van het individu met de plaats van religie in onze seculiere samenleving. Gratuite uitspraken als deze dragen niet bij tot een betere integratie en emancipatie.

Dat burgers in het dagelijkse leven uiting willen geven aan hun levensbeschouwelijke voorkeur is hun goed recht. Religieuze kentekens maken deel uit van iemands outfit en horen bij één van meerdere identiteiten die mensen ervaren. Maar van een neutrale overheid verwacht je een andere stellingname.

Een neutrale overheid behartigt de belangen van alle burgers, zowel gelovigen als niet-gelovigen. Het is dankzij de neutraliteit van de overheid dat iedere burger het individueel recht op godsdienstige en levensbeschouwelijke beleving vrij kan uitoefenen. In een steeds diverser wordende samenleving impliceert neutraliteit de gelijkwaardigheid van levensbeschouwelijke overtuigingen, wat een vereiste is om het democratisch samenleven te bevorderen. En het is de neutraliteit of onpartijdigheid die de dialoog tussen verschillende levensbeschouwingen, op voet van gelijkheid, mogelijk maakt. Een overheid die haar werknemers expliciet toelaat zich levensbeschouwelijk te uiten op de werkvloer en in haar contact met burgers, draait de secularisering van onze staat beetje bij beetje terug.

Opinie verschenen in De Morgen (online) op 3 juni 2021

Reageer:
  1. Naam*
  2. E-mail*
  3. Bericht*