Algemeen

Op twee jaar tijd 700 extra bomen in Aalst

Dit bericht delen

Sinds 2019 zijn er zo’n 700 bomen geplant in Aalst en deelgemeenten. Schepen van Stadsvernieuwing Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) spreekt van een ‘groene golf’ in de stad. “Bomen zorgen voor meer biodiversiteit, een betere luchtkwaliteit en een aangenamere leefomgeving”, zegt hij. “Aalst wordt groener.”

“De groene golf werd in gang gezet door een structurele en systematische aanplant van bomen, niet alleen in ons stadscentrum maar ook in de deelgemeenten. In totaal zijn er sinds 2019 een 700-tal bomen geplant in onze stad, wat toch een aanzienlijk aantal is. En deze groene golf stopt niet”, aldus schepen De Gucht.

“Naast het feit dat bomen zorgen voor een betere luchtkwaliteit zorgen ze ook voor een aangename leefomgeving wat eveneens de leefbaarheid van onze stad ten goede komt. Als beleidsmaker is dit voor mij een van mijn belangrijke streefdoelen”, zegt schepen De Gucht (Open Vld). 

Meer biodiversiteit
“Met de aanplant van bomen brengen we zo ook meer biodiversiteit. De aanpak van onze open ruimtes in het algemeen en de ontharding van bepaalde open ruimtes met het oog op vergroening moet ervoor zorgen dat onze stad terug een attractiepool wordt voor jonge gezinnen. Bovendien streven we er naar om onze stad door een aangenamere en gezondere belevingsomgeving ook nog attractiever te maken als winkelstad. Mooi voorbeeld hiervan is de aanpak van onze steegjes en de heraanleg van verschillende straten in het centrum, waar groen en een mooie aanleg hand in hand gaan waardoor ze onderling onlosmakelijk met elkaar verbonden worden”, zegt hij.

Bij de heraanleg van straten en pleinen wordt er steevast gekozen voor de aanplant van groenelementen. Zo zullen de vernieuwde Bert Van Hoorickstraat (14 bomen) en de Molenstraat (13 bomen) er in de toekomst heel wat groener uitzien dan nu het geval is”, zegt De Gucht. Er werden ook bomen of andere groenaanplant voorzien op de Graanmarkt, in de Zwarte Zusterstraat (2 bomen), de Stefaan De Jongestraat (2), Eikstraat (4), Hugo Lefèvrestraat (4), Maanstraat (4), Osbroekstraat (4), Watertorenstraat (3), August Marcelstraat (2), Diepestraat (1), Gustaaf Papestraat (3), Nieuwbeekstraat (4), Kalfstraat (1), Sint-Jobstraat (5).

Hitteresistent
“De lijn van de aanplant van groenelementen wordt ook doorgetrokken naar de deelgemeenten. Zo werden bomen aangeplant in de Blauwenbergstraat in Nieuwerkerken (8), de Grote Baan in Herdersem (6 en 40 aan de kerk), het recreatiedomein in Gijzegem (8), de Hekkestraat in Hofstade (90), de Eerdegemstraat en de Seepscherf in Baardegem (7), het Hageveld en de Roomshofstraat in Erembodegem (28) evenals aan de Hopperank Erembodegem (7), de Lieve Vrouwstraat(8) en Tinnenhoek (7) in Moorsel evenals aan de Sint Barabarakapel (4)”, zegt de schepen.

“Bij het zoeken naar bomen zowel voor het stadscentrum als in de deelgemeenten worden een aantal criteria gehanteerd. Zo moeten ze in ons stedelijk microklimaat droogte- en hitteresistent zijn, moeten ze om goed te gedijen aangepast zijn aan beperkte groeiruimte zowel boven- als ondergronds en wordt er systematisch gekozen voor bomen met een beperkte hoogte”, zegt hij. “Bovendien wordt er ook gekozen voor bomen die onderhoudsvriendelijk zijn. Er wordt ook gezorgd voor voldoende afwisseling in variëteiten, vormen en soorten. Zo maken we van onze stad een leefbare en beleefbare plaats waar eenieder graag vertoeft.”

Bron: www.hln.be (5 februari 2021)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

CD&V waarschuwt voor wisselmeerderheid in euthanasiedebat

Algemeen

Mijn busje heeft een ziel