Algemeen

Jean-Jacques De Gucht wil Aalst als smart city

Dit bericht delen

Gemeenteraadslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) pleit voor een invoering van beacons.  Dat is een systeem waarmee je via bluetooth-technologie signalen kan verzenden naar smartphones die zich in de buurt van het winkelcentrum en toeristische plaatsen bevinden. Zo wil De Gucht van Aalst de eerste Belgische smart city te maken.

“Beacons kunnen voor toeristen in Aalst een meerwaarde zijn, wanneer zij toeristische trekpleisters in de stad bezoeken. Een modern systeem is nodig, aangezien onze stad in sommige toeristische gidsen wordt omschreven als ‘een belangrijk centrum voor de textielindustrie en machineproductie van weefgetouwen’. Een zeer verouderde beschrijving van onze stad. Daarom hebben toeristen nood aan correcte informatie over Aalst, die via beacons makkelijk kunnen worden verkregen”, aldus De Gucht.

Een stad in Nederland maakt nu al gebruik van beacons. Mensen worden door de stad gegidst en krijgen op verschillende plaatsen gerichte informatie. Langs deze weg kunnen  ook ondernemers en organisaties hun diensten nog beter in de verf zetten. Het is de ideale manier om bezoekers correct te informeren met die gegevens die altijd up to date zijn. Naast voordelen voor stadspromotie, kan ook informatie over infrastructuur, parkingroutes en omleidingen rechtstreeks aan bezoeker gecommuniceerd worden.

“Aalst heeft wel degelijk verschillende toeristische troeven en heeft een uitgebreid aanbod aan winkels. Voor eenmalige bezoekers is het vaak moeilijk om ‘alles’ uit hun dag te halen. Hoe combineer ik winkelen met een bezoekje aan een monument, waar parkeer ik dan best? Vragen die ons allen bekend in de oren klinken wanneer we voor het eerst een stad bezoeken,” stelt De Gucht.

Ook tijdens carnaval en andere grote evenementen zouden beacons hun nut kunnen hebben. “Daarom zal ik de gemeenteraad vragen om te onderzoeken wat het kostenplaatje is om van Aalst de eerste smart city van België te maken”, besluit De Gucht.

Aalst TV – 15 augustus 2015 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Stad Aalst plant heraanleg Grote Markt: “We maken ze stiletto-proof”

Algemeen

“Tunnelwerken in het weekend? Nee, bedankt!”