Algemeen

Jean-Jacques De Gucht: “Musicalsector verstoord door subsidie Schauvliege”

Dit bericht delen

Na Groen en sp.a heeft ook Open Vld “ernstige vragen” bij de subsidies die cultuurminister Joke Schauvliege toekende aan Musical van Vlaanderen. Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht meent dat die de musicalsector verstoren. Concurrent Studio 100 werkt immers zonder subsidies en zou er nu de zin niet meer van inzien om die musicalactiviteit verder te zetten.

Schauvliege kende Musical van Vlaanderen 850.000 euro subsidies toe via de zogenaamde projectsubsidies. “De cultuursector staat terecht op haar achterste poten omwille van deze ‘stiefmoederlijke’ behandeling”, zegt Open Vld’er De Gucht.

“Doorn in het oog van jonge afgestudeerden”
“Schauvliege had immers beloofd meer middelen vrij te maken om kleine, beginnende organisaties of jonge kunstenaars te ondersteunen. Het toekennen van dit grote bedrag aan één project moet veel jonge afgestudeerden dan ook een doorn in het oog zijn”.

Studio 100 zonder subsidies
“Ook binnen de musicalwereld wordt dit bericht op fronsenonthaald”, gaat de liberaal verder. “De minister argumenteert dat zonder deze subsidies musicals in Vlaanderen in de toekomst niet mogelijk zouden zijn. Maar hierbij heb ik ernstige twijfels. Naar de toekomst toe wordt de musicalsector net verstoord in plaats van structureel ondersteund”.

De Gucht verwijst naar Studio 100, die sinds 1997 musicals maakt zonder één cent subsidie en al 1,2 miljoen toeschouwers aantrok.

“Werkgelegenheid ontvreemd uit privé”
De Open Vld’er citeert daarbij Studio 100-medeoprichter Hans Bourlon. “Door één partij in deze kleine sector plots steun toe te kennen heeft het plots voor ons geen zin meer om deze activiteit verder te zetten. De werkgelegenheid die met deze subsidies gecreëerd zal worden, is ontvreemd uit de privésector”.

N-VA mild voor Schauvliege
Coalitiepartner N-VA is mild voor de beslissing van cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V). “850.000 euro lijkt heel erg veel geld. Maar in de wereld van de musical is dat relatief. Dergelijke producties voor een breed publiek vragen nu eenmaal veel geld”, zegt Vlaams N-VA-parlementslid en lid van de cultuurcommissie Marius Meremans.

Wel is de N-VA van mening dat er een duidelijk verschil moet zijn en blijven tussen structurele subsidies en projectsubsidies. “Het kan niet de bedoeling zijn om via deze laatste toch structureel te ondersteunen”, luidt het in een mededeling.

“De vraag is vandaag niet zozeer of 850.000 euro veel geld is. De vraag is of we naar de toekomst toe willen inzetten op musical, en hoe we dat willen doen, zonder het systeem van de projectsubsidies te bezwaren. Voor film zijn er bijvoorbeeld aparte instrumenten. Dat debat moeten we samen met de minister kunnen voeren”, besluit Meremans.

Sp.a, de andere coalitiepartner van minister Schauvliege, uitte wel al forse kritiek op het besluit. Yamilla Idrissi sprak van “oneigenlijk gebruik” van projectsubsidies. Minister Schauvliege zelf merkte al op dat haar beslissing door de hele Vlaamse regering, dus ook door sp.a- en N-VA-ministers, is goedgekeurd.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Rechtstreeks verkozen senatoren leggen eed af

Algemeen

De Gucht vraagt oprichting LEIF-punt