Algemeen

“Betere regeling over dementie”

Dit bericht delen

Brussel “De euthanasiewet bestaat vijftien jaar, donderdag evalueren we die op een studiedag”, zegt Vlaams Parlementslid Jean-Jacques DeGucht (Open Vld). “Vooral over dementie is er een betere regeling nodig. Nu stapt een aantal dementerenden in de praktijk te snel uit het leven”

“De bestaande euthanasiewet is aan een aanpassing toe, zeker wat dementie of geestelijke aandoeningen betreft”, aldus DeGucht. “Wanneer wil je dat die euthanasie wordt toegepast? Als iemand zijn naasten niet meer herkent? Dat zou beter omschreven kunnen worden. Want nu stapt een aantal patiënten in de praktijk te vroeg uit het leven, namelijk op het moment dat ze nog wilsbekwaam zijn.”

Ook de geldigheid van de wilsverklaring ligt donderdag op tafel. “Nu is dat vijf jaar, maar het zou beter zijn als de burger zelf kan beslissen hoelang die geldig is. Ook voor hulp bij zelfdoding is een wettelijke aanpassing nodig, zodat arts en patiënt meer rechtszekerheid krijgen. We moeten ook het debat durven voeren over stervensbegeleiding bij ouderen die hun leven als voltooid zien. In Nederland woedt die discussie nu volop.” (lc)

15jaareuthanasie.be

Andere nieuwsberichten

Algemeen

280.000 euro subsidie voor inrichting mobiliteitshub in Erembodegem

Algemeen

Aalsterse Open VLD blij metjonge De Gucht