Algemeen

Doek valt over Theater Taptoe

Dit bericht delen

Eind mei valt het doek definitief over Theater Taptoe. De laatste voorstellingen worden gespeeld in Lissabon op het Festival Internacional de Marionetas.” Met deze tekst op zijn website werpt het theatergezelschap de handdoek in de ring. “Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) wil niet meer over de brug komen met subsidies”, zegt Luk De Bruyker, stichter van Theater Taptoe.

Eline Creve en Johan Cauwels

Minister Schauvliege was vorige week duidelijk in haar antwoord op de vragen van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en Sas van Rouveroij (Open Vld) in het Vlaams Parlement. “Ook ik vind het einde van Theater Taptoe een pijnlijke zaak, maar ik wil mij houden aan het uitgestippelde beleid. Voor de dossiers die Theater Taptoe indiende voor 2006-2007, 2008-2009 en 2010-2012 kregen ze telkens een negatief advies van de beoordelingscommissie. Het gezelschap heeft de voorbije jaren dus voldoende signalen gekregen dat het voortbestaan niet verzekerd was”, zei de minister.

Luk De Bruyker van Taptoe ontkent dat met klem. “Vier jaar geleden hoorden we dat ons dossier was afgekeurd omdat we niet meer toonaangevend zouden zijn. We ontvingen een speciale subsidie om ons te ‘herbronnen’. We kozen er toen voor om meer muziektheater te brengen, maar ook daar kregen we een negatief advies. Het is duidelijk dat de twee commissies met elkaar gepraat hebben. In 2008 tekenden we in op een stadsconvenant. Tot twee dagen voor de verkiezingen verzekerde het kabinet van toenmalig minister van Cultuur Anciaux dat het convenant voor zes jaar onze werking zou garanderen. Nog geen vier maanden later horen we dat dat maar twee jaar is, tot 2010 dus. Volgens minister Schauvliege is het nu aan de stad om te onderhandelen met ons, maar hoe kan dat als zij geen centen voorziet. De stad Gent heeft trouwens alles uit de kast gehaald om ons te helpen. Dit jaar nog gaf ze ons een subsidie van 200.000 euro om de werking tot eind mei te garanderen”, legt Luk uit.

Levenswerk

“De mensen zullen mij zeker nog tegenkomen als Pierke Pierlala, maar voor dit theater heb ik 42 jaar lang dag en nacht geleefd. Nee, ik ben momenteel te hard aangedaan om ver in de toekomst te kijken. Het enige wat ik nu wil, is ervoor zorgen dat het goed niet onder een curator valt zodat we dit voor het nageslacht kunnen bewaren”, besluit een aangeslagen Luk.

“Omdat de stad Gent de waarde erkent van een figurentheater als Taptoe hebben wij alles uit de kast gehaald om het gezelschap te redden. We hebben samen gezeten met de minister en geld op tafel gelegd, maar meer konden we helaas niet doen”, voegt schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (pro Gent) nog toe.

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Ruim 8 procent van zelfmoordpogingen ondernomen door studenten: opnieuw lichte daling in 2019

Algemeen

Autodelen krijgt alle kansen in Aalst