Algemeen

«Open Vld is blij met zijn komst»

Dit bericht delen

jean-jacques de gucht: nieuw liberaal boegbeeld in aalst

Jean-Jacques De Gucht, de 24-jarige senator van Open Vld en zoon van minister Karel De Gucht, verhuist naar Aalst. Algemeen wordt verwacht dat de verhuis van het liberale stemmenkanon de politieke kaarten in het Aalsterse danig zal dooreenschudden.

 

Jean-Jacques De Gucht verlaat in november het ouderlijke huis in Berlare en gaat in Aalst wonen, mét politieke ambities. Deze maand stelt hij zich al kandidaat voor het bestuur van de lokale afdeling van Open Vld in Aalst. In 2012 moet hij de liberale partij naar de overwinning van de gemeenteraadsverkiezingen loodsen na de zware klappen op de jongste gemeenteraadsverkiezing in 2006.

Johan Stylemans, voorlopig nog de sterke man voor Open Vld in Aalst, is dan ook uitermate tevreden met de komst van De Gucht. Hij voelt zich niet gepasseerd door de partijtop. «Integendeel, ik heb Jean-Jacques zelf gevraagd om ons te versterken in Aalst. Een goede Open Vld-ploeg in Aalst is in het belang van de stad. Iedereen die daarbij kan helpen, is welkom. Ik ben in de eerste plaats een partijmens en mijn persoonlijke ambities spelen in deze geen rol. Ik zal 52 jaar zijn bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Het is niet de bedoeling dat ik tot mijn 70ste aan politiek doe. Voor Jean-Jacques, en in het belang van de partij, zet ik graag een stap terug», zegt Stylemans die de overstap van Jean-Jacques De Gucht een zegen noemt voor zijn politieke fractie. «Als senator kan hij voor Aalst heel wat dossiers in Brussel openbreken. Open Vld Aalst, die het de voorbije jaren zeer moeilijk heeft gehad, is zeer blij met zijn komst.»

«Nog alles bewijzen»

 

De andere liberale partij in Aalst, Blauw, reageert afwachtend. «Hij scoort in de nationale politiek, maar op lokaal vlak moet hij nog alles bewijzen», zegt Martine De Maght. «Door Jean-Jacques De Gucht hier te lanceren, geeft de top van Open Vld eigenlijk toe dat de huidige Open Vld-politici in Aalst niet goed genoeg zijn. Het zijn vooral de leden van Open Vld Aalst die zich moeten zorgen maken. Concurrenten vind je meestal terug in eigen rangen.»

Over de politieke strijd tussen haar moeder Anny De Maght met de partijtop van Open Vld, waar Karel De Gucht deel van uitmaakt, is ze kort. «Wat gebeurd is, is gebeurd. Jean-Jacques De Gucht zal moeten zorgen dat hij beter is dan de rest. We zullen hem alleszins geen cadeautjes geven», stelt De Maght die voor Lijst Dedecker zetelt in het federaal parlement.

 

Ann van de steen (sp.a)

«Wat verjonging kan geen kwaad»

Schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen heeft Jean-Jacques De Gucht al een mail gestuurd met felicitaties. «Het is een aangename, mooie en charmante politicus die welkom is in onze stad. Een verrijking, geen concurrent. Wat verjonging in de Aalsterse politiek kan geen kwaad.» Patrick De Smedt (sp.a), OCMW-voorzitter en schepen, hoopt op een goede samenwerking met de jonge senator. «We zijn niet verrast door het nieuws. Het zat er aan te komen. Een bedreiging voor sp.a vormt hij niet. Het kan de relatie tussen Aalst en de Brussel alleen verbeteren.»

Karim van overmeire (VB)

«Geen schrik om stemmen te verliezen»

«Het is toch wel kras dat iemand uit Dendermonde (sic, De Gucht komt uit Berlare, nvdr) de Aalsterse afdeling van Open Vld opnieuw moet opstarten», zegt Vlaams Belang-raadslid Karim Van Overmeire. «Hij zal moeten bewijzen dat hij een echte Aalstenaar is. Wij zijn niet bang om stemmen te verliezen aan De Gucht. Het politieke profiel van Jean-Jacques situeert zich links van het centrum. Ik heb bij hem nog niet veel Vlaamse reflexen opgemerkt. Volgens mij zal er vooral binnen de traditionele partijen een stemmenverschuiving plaatsvinden.»

eddy couckuyt (CD&V)

«Meer steun voor Aalst op nationaal niveau»

Ilse Uyttersprot, de CD&V-burgemeester van Aalst, doet geen politieke uitspraken over de verhuis van De Gucht. «Ik verwelkom Jean-Jacques, net zoals ik dat bij alle nieuwe burgers van de stad doe. Ik hoop dat hij zich hier goed zal voelen in onze plezante stad.» Raadslid Eddy Couckuyt reageert wel. «Ik hoop dat hij mee zal helpen de belangen van Aalst te verdedigen op nationaal niveau. In het verleden is dat te weinig gebeurd. Voorlopig vormt hij geen bedreiging. De Gucht kent Aalst, maar zal zich nog meer als Aalstenaar moeten profileren.»

kindermans (groen!)

«Hij kan Aalsterse politiek boost geven»

Karine Kindermans van Groen! hoopt dat Jean-Jacques De Gucht de Aalsterse politiek kan reanimeren. «Hij is jong en kan het ingeslapen Aalst de boost geven dat het nodig heeft», zegt Kindermans, die in de jonge De Gucht een politiek medestander ziet, vooral voor ethische thema’s. «Voor de Aalsterse groenen verandert de komst van De Gucht niet veel. Ons kiespubliek zal niet meteen overlopen naar Open Vld, omdat De Gucht naar Aalst verhuist. Het is zo dat we op vlak van ethische thema’s op dezelfde lijn zitten met Open Vld, en daarin kunnen we elkaar steunen.»

Jean-Jacques De Gucht wordt met open armen ontvangen door de Open Vld Aalst.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jeugdraad hangt aan de toog met minister Smet

Algemeen

Noodtribune is duur misbaksel