Algemeen

Dertien ANPR-camera’s in stadscentrum: “Het voetgangersgebied teruggeven aan wie het behoort: de voetganger”

Dit bericht delen

In het centrum van Aalst is de stad begonnen met de installatie van camera’s die nummerplaten herkennen. Het systeem met camera’s vervangt de verzinkbare paaltjes, die de laatste jaren vaker kapot waren dan dat ze werkten. De camera’s zullen eind dit jaar in werking treden.

Vanaf dinsdag 16 februari zijn de eerste ANPR-camera’s geplaatst in het voetgangersgebied van de stadskern. “Het basisprincipe is dat dit gebied een autovrije zone is waarin motorvoertuigen enkel toegang krijgen onder bepaalde voorwaarden waarvoor een vergunning wordt afgeleverd. Er worden in totaal dertien camera’s geplaatst op de in- en uitvalswegen van deze zone”, zegt schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).

ANPR
ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition of automatische nummerplaatherkenning. Als je dus geen vergunning hebt om de autovrije zone in te rijden, zullen de slimme camera’s je overtreding automatisch registreren en volgt de boete.

Ondertussen wordt gewerkt aan een nieuw reglement voor de toegang tot het voetgangersgebied. “Daarin worden de voorwaarden bepaald waaronder bewoners, handelaars, leveranciers, ondernemers, bezoekers, zorgverstrekkers en andere een permanente of tijdelijke vergunning voor toegang kunnen aanvragen”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Dit reglement zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad in maart. Zo wordt onder meer voorzien in een regeling voor verantwoorde onverwachte plotse nood aan toegang tot het voetgangersgebied. In afwachting blijft het huidige reglement nog steeds van toepassing tot het nieuwe in voege treedt.”

Eind dit jaar
Die nieuwe regels zullen dan omgezet worden in een softwareprogramma die de werking van de camera’s stuurt, wat enige tijd in beslag neemt zodat de camera’s pas eind dit jaar in werking worden gesteld. De vergunningen voor permanente of tijdelijke toegang kunnen digitaal worden, net zoals de meldingen voor onverwachte plotse nood aan toegang digitaal zullen kunnen worden ingegeven.

“Zodra de camera’s met het nieuwe reglement kunnen in voege treden, zal ruim vooraf een brede en duidelijke communicatiecampagne worden opgezet, zodat iedereen tijdig wordt geïnformeerd en weet hoe er mee om te gaan. Het voetgangersgebied wordt zo teruggegeven aan wie het behoort: de voetganger”, aldus de burgemeester.

Bron: www.hln.be (19 februari 2021)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Verhaal van Jessica Saba is prachtig, maar heeft niets te maken met euthanasie voor minderjarigen

Algemeen

Interview met Blauwzuur : Oud lid LVSV Brussel