Algemeen

De Gucht: Ik hoop op volgende zitting te stemmen over euthanasie

Dit bericht delen

N-VA ziet het zitten om het wetsvoorstel van de socialisten en liberalen over euthanasie voor kinderen te steunen. Op voorwaarde dat het beperkt blijft tot fysiek lijden. Dat zou dan een wisselmeerderheid zijn, want N-VA hoort niet tot de federale regering. CD&V zegt nog steeds te willen praten over het voorstel, maar Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) wil nu snel stemmen.

 
De socialisten en liberalen, die vorig jaar met een gezamenlijk wetsvoorstel kwamen, zijn bereid om het psychisch lijden van minderjarigen uit te sluiten, bleek deze voormiddag in de bevoegde senaatscommissie. Elke Sleurs (N-VA) diende een amendement in om het psychisch lijden uit te sluiten van de uitbreiding. Jean-Jacques De Gucht (Open VLD), Philippe Mahoux (PS) en Guy Swennen (SP.A) zeggen daar alvast geen ‘nee’ op.
Het euthanasiedebat voor kinderen sleept al heel wat horingen en debatten in de Senaat aan. CD&V wil niet zo ver gaan als de socialisten en de liberalen. Els Van Hoof, senator voor CD&V, vindt het een vooruitgang dat psychisch lijden van de tafel is, maar behoudt nog veel reserves.

Stemmen
‘Twee weken geleden spraken de paarse partijen nog over euthanasie voor minderjarigen bij psychisch lijden, vandaag hoor ik dat dat beperkt wordt tot fysiek lijden’, aldus Van Hoof in DS Avond. ‘Dat is een goede zaak. Het zou ook beperkt moeten worden tot terminaal zieke minderjarigen.
’Jean-Jacques De Gucht hoopt echter op de volgende zitting van de senaatscommissie te kunnen stemmen. ‘Ik zou liever een kamerbreed akkoord hebben, en ik sta open voor discussie. Maar ik denk dat we op een punt zitten dat de posities van de partijen niet meer zullen verschuiven. Laat ons daar nu mee doorgaan.’ De Gucht wil nu vooral zorgen dat euthanasie voor minderjarigen met een ‘ondraaglijk fysiek lijden’ mogelijk wordt.

Knelpunten
Er blijft toch nog een ander knelpunt. De vraag blijft of het akkoord van de ouders vereist is. ‘Welke arts wil euthanasie op een minderjarige uitvoeren tegen de wil van de ouders in?’, vroeg De Gucht zich af.
Vandaag verscheen in De Morgen een open brief van zestien kinderartsen om de huidige wet uit te breiden naar minderjarigen.

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht over mobiliteit in Aalst

Algemeen

Mevrouw Jean-Jacques De Gucht. De First-Lady Van Aalst ?!