Algemeen

Jean-Jacques De Gucht pleit voor verplicht deel EHBO in onderwijs

Dit bericht delen

 

Jean-Jacques De Gucht pleit voor verplicht deel EHBO in onderwijs
Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). Foto: BELGA
Vlaams volksvertegenwoordiger Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) vindt een verplichte integratie van EHBO in opleidingen hoogst noodzakelijk. Dat stelt hij naar aanleiding van de eerste ‘Restart a Heart Day’.

Woensdag werd door de FOD Volksgezondheid en de Belgische Reanimatieraad voor het eerst een ‘Restart a Heart Day’ georganiseerd. ‘Een goed initiatief’, vindt De Gucht, ‘maar ook een goede basisopleiding in het onderwijs moet ertoe bijdragen dat mensen doelgerichter kunnen handelen wanneer noodsituaties zich voordoen’.

Afgelopen donderdag benadrukte De Gucht al in de commissie onderwijs en gelijke kansen dat EHBO noodzakelijk was in lespaketten. Daar is nu soms al aandacht voor, maar ‘toch blijken de resultaten niet voldoende te zijn. Expertise in educatie over dit onderwerp is dan ook van groot belang.’ De Gucht ziet dan ook toekomst in een partnerschap met het Rode Kruis Vlaanderen.

Overlevingskansen

Elke jongere die de schoolbanken verlaat zou voor De Gucht de nodige kennis en vaardigheden moeten hebben om correct te handelen in noodsituaties. Dat ‘zou de overlevingskansen in België aanzienlijk verhogen’, aldus de liberaal.

In de commissie erkende de meerderheid de noodzaak voor een basiskennis EHBO en toonde men bereidheid tot gesprekken om tot een daadkrachtige oplossing te komen. ‘De cijfers met betrekking tot de overlevingskansen laten niet toe dat er lang getalmd wordt rond beslissingen. In februari 2013 erkende de minister president nog het belang van goede kennis rond EHBO’, met dagelijks ongeveer 30 hartstilstanden. ‘Structurele verandering laat op zich wachten. Ik hoop dan ook dat nieuwe gesprekken rond EHBO in het onderwijs snel resultaat opleveren’, aldus De Gucht.

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Resolutie en wetsvoorstellen

Algemeen

Euthanasie: l’honoraire pour le deuxième avis sera libéré selon la loi