Algemeen

Aantal tienerzwangerschappen daalt

Dit bericht delen

Het aantal tienerzwangerschappen daalt in Vlaanderen. Dat heeft Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) vernomen bij minister Vandeurzen (CD&V). In 2008 waren er nog maar liefst 1381 tienerzwangerschappen, in 2012 was dat cijfer al gedaald tot 1089. Dit is een daling van 21 procent. Dat schrijft DS Avond.

Meer preventie blijkt echter nodig volgens recente cijfers van Sensoa. ‘Eén op de tien jongeren heeft onveilige seks en gebruikt geen voorbehoedsmiddelen. Bovendien zijn jongeren slecht geïnformeerd over verschillende alternatieven. Er is met andere woorden meer preventie nodig’, besluit De Gucht

De blijvende initatieven van Sensoa ten spijt, blijkt één op de tien jongeren onbeschermde seks te hebben. Sensoa heeft, als partnerorganisatie van de Vlaamse overheid, de opdracht om de seksuele gezondheid in Vlaanderen te bevorderen. ‘Campagnes zoals ‘Tussen de lakens’ zijn op maat van jongeren en zorgen voor betere informatie inzake veilig vrijen. Naast Sensoa zijn ook andere kanalen mogelijk om in dialoog te treden met jongeren’, aldus De Gucht. Zo denkt hij aan jeugdbewegingen en bijvoorbeeld het JAC.

De Gucht verbaasde zich dan ook over het antwoord van de minister om geen bijkomende preventies te organiseren. ‘De minister zou op zijn minst op zoek kunnen gaan naar andere kanalen om jongeren te informeren. Laagdrempeligheid is belangrijk om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Slecht geïnformeerde jongeren kunnen voor grote verrassingen komen te staan bij het experimenteren van hun seksualiteit. Een daling van het aantal tienerzwangerschappen is een begin, maar goed geïnformeerde jongeren zou het eindpunt moeten zijn’, aldus De Gucht.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Gatz: Advies externe consultant voor VRT is waardevol idee

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht vraagt om tax shelter uit te breiden naar podiumkunsten