Algemeen

Open Vld vraagt wetenschappelijk onderzoek naar Turkse invloed

Dit bericht delen

Voor Open Vld wordt het hoog tijd dat Vlaanderen onderzoekt wat de invloed is van Turkse verenigingen op de integratie van de Turkse gemeenschap. Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht heeft daarvoor een resolutie klaar die hij binnenkort wil indienen. “We hebben genoeg aanwijzingen dat bepaalde verenigingen de integratie belemmeren.” De Gucht verwijst onder meer naar de verhalen over spionage in Diyanet-moskeeën, maar wil het onderzoek zeker niet daartoe beperken. “Diyanet is de meest opvallende, maar alle stromingen moeten onderzocht worden.” Hij vraagt de Vlaamse regering om een wetenschappelijke studie te bestellen. “In Nederland heeft men dat twee jaar geleden al gedaan. Waar wachten wij op?”

Liesbeth Homans (N-VA) reageert koeltjes. “Een onderzoek neemt te veel tijd in beslag. We moeten handelen als er genoeg bewijzen zijn en geen tijd verliezen met studies.”

Opvallend is echter dat de minister in januari 2015 aangaf dat ze zo’n wetenschappelijk onderzoek wél zou overwegen als daar “genoeg indicaties” voor zijn. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens stelde daar toen een vraag over. “Als ze toen was ingegaan op mijn vraag, hadden we nu die studie al gehad”, zegt die. “En dan kon ze gepaste maatregelen nemen.”

Bron: De Morgen 6 april 2017

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Tafeltennisser overlijdt na match aan hartstilstand

Algemeen

Daverend applaus voor opa De Gucht