Algemeen

Werk maken van regels voor ICO’s

Dit bericht delen

‘Waarschuwen voor fraude met digitale munten is oké. Maar de Belgische toezichthouder moet ook een regelgeving uitwerken zodat ICO’s kunnen uitgroeien tot een valabel financieringsmiddel’, zegt senator Jean- Jacques De Gucht (Open VLD). Een ICO is het virtueel ophalen van investeringsgeld.

In een parlementaire vraag aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) pleit De Gucht ervoor dat België het voorbeeld van Frankrijk volgt in de aanpak van ICO’s. De Franse toezichthouder, de AMF, startte eind vorige maand een consultatiefase waarbij gepolst wordt naar de mening van start-ups, ondernemingen, financiële instellingen en het publiek.

Het AMF maakte ook al werk van een ‘regelgeving light’, die bedrijven die via een ICO geld ophalen een houvast wil bieden. Voor wie in dat soort projecten wil investeren, biedt zo’n systeem meer garantie dat hij niet te maken heeft fraudeurs.

‘We moeten vooral opletten dat we het kind niet met het badwater weggooien’, zegt De Gucht. ‘Want ICO’s laten innovatieve bedrijven ook toe snel en eenvoudig geld op te halen via digitale munten of tokens. Maar dan moeten we natuurlijk wel over een kader beschikken dat die bedrijven en beleggers zekerheid biedt. De rotte appels moeten eruit.’ Momenteel werken in België twee ondernemingen aan een ICO. De Leuvense blockchaingroep Settlemint wil via de verkoop van tokens tot 12 miljoen euro ophalen voor zijn platform DataBroker. De Brusselse softwaregroep Fundrequest ambieert tot 15 miljoen euro met een ICO die nog deze week gelanceerd wordt. Maar omdat België geen ICO-regelgeving heeft, zal Fundrequest die operatie starten vanuit Estland. ‘Dat bewijst dat we dringend nood hebben aan zo’n regelgevend kader,’ meent De Gucht. ‘Als Brussel een rol wil spelen als centrum voor financiële technologie, mogen we ook op dat terrein niet achterblijven op de rest.’

Bron: De Tijd

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Anonieme getuigenis over de verplichte archeologienota

Algemeen

Maak van palliatieve sedatie ook geen berg papierwerk