Algemeen

Wegvallen van Kunstcel catastrofe voor ons land

Dit bericht delen

“Het wegvallen van het Art Research Team zou een catastrofe betekenen voor ons land.” Die noodkreet uiten drie grote organisaties uit de kunstensector in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en in De Standaard en Het Nieuwsblad nadat enkele weken geleden bekend geraakt is dat de Kunstcel binnen de federale politie wordt opgedoekt.

Senator Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) uitte ruim twee weken geleden al zijn bezorgdheid over het verdwijnen van de cel “Kunst en antiek”. “Net wanneer onze buurlanden stevig inzetten op een centrale Kunstcel in de strijd tegen kunstdiefstal, vervalsingen en heling van kunst, is dit een zeer slecht signaal met het oog op het beschermen van ons cultuurpatrimonium. Zowel onze musea als particulieren vallen immers ten prooi aan deze vorm van criminaliteit”, liet De Gucht toen optekenen. 

Ook de sector uit nu zijn bezorgdheid in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Het wegvallen van het Art Research Team zou een catastrofe voor ons land betekenen”, zegt Christina Ceulemans, directeur-generaal van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. “België wordt nu al beschouwd als de zwakke schakel op het gebied van de bestrijding van de illegale handel in kunstwerken. Als die dienst verdwijnt, hinkt België helemaal achterop.”

Hetzelfde geluid is te horen bij Sergio Servellón, de voorzitter van Icom-Vlaanderen, dat alle Vlaamse musea verenigt en Hugues-Jean Lamy, voorzitter van de Koninklijke Kamer van Antiquairs. “We weten dat iemand die een dossier van kunstdiefstal wil oplossen de kunsthandel een beetje moet kennen. Je moet weten waarover je spreekt en de juiste contacten hebben”, zegt Lamy, die wel begrip heeft voor de moeilijke situatie waarin minister Jambon zich bevindt.

“Genoeg agenten die dit tot goed einde kunnen brengen”

Het kabinet van de minister benadrukt dat kunstroven nog steeds onderzocht zullen worden. “Een kunstdiefstal is vanuit operationeel oogpunt nu eenmaal een diefstal. Er zijn genoeg agenten die dat tot een goed einde kunnen brengen.” Omdat de federale politie haar structuur wil optimaliseren is er echter “geen plaats meer voor een aparte cel voor kunstdiefstallen”.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht pleit voor integrale financiële drooglegging Syriëstrijders

Algemeen

Carlos De Troch over de veiligheidscamera’s in het centrum van Aalst