Parlementair werk

Vlaams Parlement vraagt een oplossing voor de historische liften

Dit bericht delen

De prachtige oude liften van voor 1958, met de typische schaardeuren en houten kooien, dreigen verloren te gaan. Volgens een Koninklijk Besluit uit 2003 moeten ze voor 31 december 2022 aangepast worden aan de huidige veiligheidsnormen, anders worden ze buiten werking gesteld. Maar modernisering hoeft helemaal niet ten koste te gaan van ons erfgoed, vinden Manuela Van Werde (N-VA), Joke Schauvliege (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Daarom vragen de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement aan minister Matthias Diependaele (N-VA) om samen met het federale niveau en de erfgoedadministraties te zoeken naar technische oplossingen om de historische liften te bewaren.

Federaal Minister Pierre-Yves Dermagne liet immers op 17 maart in de Kamer weten dat hij werkt aan een uitstel van de deadline van 2022 met twee jaar. Vlaams Parlementslid Manuela Van Werde (N-VA): “Na mijn talloze vragen in de vorige en huidige legislatuur aan de bevoegde ministers, ben ik hoopvol dat er eindelijk op beide niveaus gezocht wordt naar een definitieve oplossing, zodat we dit prachtige stuk erfgoed niet verliezen.”

“Historische liften zijn ware parels, maar ze leiden een beetje een verborgen bestaan en het is op dit moment niet altijd duidelijk waar ze zich bevinden. Daarom is het belangrijk dat er werk gemaakt wordt van het inventariseren ervan. Lokale besturen dienen aangemoedigd en vooral ondersteund te worden om een inventaris van liften met erfgoedwaarde op hun grondgebied te maken. Vervolgens moeten die geïnventariseerde liften verzoend worden met de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften. Op veiligheid kan en mag niet ingeboet worden. Daarom moeten alle overheden en relevante partners zoals erfgoedverenigingen en eigenaars van historische liften de handen in mekaar slaan en zoeken naar technische oplossingen die veiligheid en erfgoedwaarde met elkaar verzoenen”, zegt Vlaams Parlementslid Joke Schauvliege (CD&V).

“Ons liftenpatrimonium is uniek in de wereld. In vele andere Europese landen zijn de antieke liften jammer genoeg reeds grotendeels verdwenen en vervangen door moderne exemplaren. Bij ons is het gelukkig nog niet te laat. Het is dan ook van het grootste belang dat ons erfgoed met de beste zorg bewaard en onderhouden wordt en, indien nodig, hersteld. Modernisering is essentieel om de veiligheid van de gebruikers te waarborgen, maar hoeft niet ten koste te gaan van het antieke karakter van de lift”, zegt Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).

Bron: Persbericht N-VA, CD&V en Open Vld

Andere nieuwsberichten

Parlementair werk

Vlaams Parlement wil meer kerken tweede leven geven

Parlementair werk

Vlaams Parlementsleden vragen dringend luchtbehandelingsplan voor onderwijs