Parlementair werk

Primus van het parlement

Dit bericht delen

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) kwam daaruit als één van de tien genomineerden voor beste Vlaams parlementslid. Naar aanleiding van zijn nominatie wierp De Morgen hem enkele vragen voor de voeten.

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

“Oordeelsbekwame minderjarigen hebben nu eindelijk de vrijheid zelf te kiezen voor euthanasie. In die aanpassing van de euthanasiewet heb ik de afgelopen zeven jaar ontzettend veel tijd gestoken. Helaas kwam het debat pas echt op gang aan het eind van de legislatuur, anders hadden we nog enkele hiaten kunnen dichten. “Op het meemoederschap, dat nog later goedgekeurd, ben ik even trots. Ook hier blijven enorm emotionele getuigenissen mij bij. Zo was er een moeder die me vertelde dat ze twaalf jaar lang het dochtertje van haar partner mee had opgevoed, maar haar niet had geadopteerd. Na de scheiding was ze daardoor al haar recht op contact met dat kindje kwijt. Als vader van een zoon van 8,5 maand hakt dat er diep in.”

2. Wat wilt u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

“In het Vlaams parlement wil ik het belang aantonen van privékapitaal in de culturele sector. Hiervoor moeten we samenzitten met de Franstalige collega’s, zodat we de federale regering concrete fiscale voorstellen kunnen doen. Als er dan besparingen nodig zijn, zullen die minder harder aankomen omdat er meer privékapitaal in de culturele wereld omgaat. Daarnaast is het zeer belangrijk dat de doorstroming van het onderwijs naar de arbeidsmarkt verbetert. Er moet een veel grotere samenwerking komen tussen de bedrijven en de scholen.”

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

“In de commissie cultuur biedt Bart Caron (Groen) een grote meerwaarde. Hij heeft niet dezelfde ideeën als ik, maar hij staat ervoor open. Zulke niet-dogmatici heb je nodig om in het parlement vooruit te raken. Binnen mijn eigen fractie is Vera Van der Borght erg goed. Een harde werkster, die haar dossiers tot in de puntjes kent.”

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega’s?

“Iedereen moet dat mandaat invullen naar zijn eigen inzichten. (lacht) Als echte liberaal zet ik ook hier vrijheid voorop. In het parlement gaan veel collega’s nu veel te betuttelend om met de maatschappij. We moeten mensen net de vrijheid geven om zelf keuzes te maken. Het parlement moet de samenleving ordenen. Niet elke stap dicteren die een burger zet. De mensen weten heus zelf wel wat ze met hun leven aan moeten.”

Andere nieuwsberichten

Parlementair werk

Vlaams Parlement vraagt een oplossing voor de historische liften

Parlementair werk

Vlaams Parlement keurt 108 corona-aanbevelingen voor het onderwijs goed