Algemeen

“Tunnelwerken in het weekend? Nee, bedankt!”

Dit bericht delen

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) zal in het Vlaams Parlement vragen om de duur van de tunnelwerken aan de Boudewijnlaan, die normaal drie jaar zullen duren, in te korten door ook ’s avonds en in het weekend te werken. Maar de inwoners zijn geen fan van dat voorstel. “Dit neigt naar quatsch”, zegt ook schepen Ann Van de Steen. “Met de tunnelwerken aan de Boudewijnlaan en de Siesegemlaan zal er heel wat hinder zijn op een belangrijke toegangsweg naar Aalst”, zegt gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid De Gucht. “Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) stelt dat het drie jaar zal duren, maar ik vraag me af of dat niet sneller kan. Daarom zal ik in het Vlaams Parlement vragen of er niet meer spoed gezet kan worden achter de tunnelwerken en de sanering van het viaduct, door eventueel te bekijken of er ook ’s avonds en in de weekends gewerkt kan worden. De werken verlopen nu in fases, maar misschien kunnen we er enkele samenvoegen? Drie jaar verkeershinder is enorm lang.”

Maar omwonenden van de Boudewijnlaan zijn weinig enthousiast. “We zijn al vier jaar voorbereid op de werken”, zegt Jozef Boulonne. “Er zal hinder zijn. Maar doordat er in fases gewerkt wordt, zullen we bereikbaar blijven. Laat het dus maar zoals het is.” An Saerens, die even verderop woont en aan wiens kant van de straat de voortuintjes onteigend werden, ziet het weekendwerk helemaal niet zitten. “Volgens de mensen die hier toen aan het werk waren, zouden de werken vier in plaats van drie jaar duren. Maar weekendwerk, daar bedank ik voor. Ze hebben hier al op zondag gewerkt en soms heb je op weekdagen al om 6 uur ’s ochtends lawaai. Dat ook nog eens elk weekend meemaken? Nee bedankt.” Eén van de buren treedt haar bij. “Ik geloof niet dat zo’n maatregelen echt een verschil maken. Politieke prietpraat is het. In het slechtste geval hebben we gewoon nog meer hinder.”

Dossierkennis

Schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SD&P), die nauw betrokken is bij de plannen van het AWV, meent dat Jean- Jacques De Gucht te weinig dossierkennis heeft. “Heeft hij te lang in de zon gelopen? Is dit een late 1 aprilgrap? Zijn partijgenoot Johan Stylemans was als schepen aanwezig op heel wat voorbereidende vergaderingen, en ik raad Jean-Jacques aan om daar eens informatie in te winnen. Er zijn zoveel studies rond dit project geweest, dat deze parlementaire vraag gewoon onwezenlijk is en zelfs neigt naar quatsch. Dit zou een enorme meerkost voor de Vlaamse overheid betekenen en ook juridisch zijn er dan problemen, omdat het weekendwerk niet in de aanbesteding opgenomen is. En dan vergeten we het belangrijkste nog: de bewoners van de Boudewijnlaan zien al genoeg af en hebben ook recht op rust.”

Nico Rottiers, directeur Mobiliteit van de stad Aalst, meent dat het voorstel van De Gucht in theorie wel kan. “Hij is vrij om dat voor te stellen, al zijn theorie en praktijk twee verschillende dingen. Enerzijds is het moeilijk voor de aannemers, want hun arbeiders houden ook van hun 40-urenweek. Avond- en weekendwerk wordt wel gedaan op autosnelwegen, maar in een drukke buurt dag en nacht lawaai maken, wordt vermeden. De buurt zal nu al enorm zwaar belast zijn.”

De Gucht houdt echter voet bij stuk en zal zijn parlementaire vraag stellen. “Bij sommige fases moet het toch kunnen. Aan de Siesegemlaan bijvoorbeeld, waar alleen de krekels in het veld naast de weg last zouden hebben van het lawaai.”

Het Laatste Nieuws/Denderstreek 26 augustus 2015

///”Ik zal in het Vlaams Parlement vragen of het mogelijk is om de werken aan een belangrijke toegangspoort sneller te laten verlopen door bepaalde fases samen te voegen en te bekijken of weekend en of avondwerk mogelijk is op plaatsen waar er weinig of geen omwonenden zijn zoals op de Siesegemlaan. Hoe sneller de werken klaar zijn hoe beter.”///

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Kerken blijven nog te vaak leeg staan

Algemeen

Aalst kandidaat voor het inzetten van elektrische bussen van De Lijn