Algemeen

Tonnagebeperking in centrum Aalst van kracht

Dit bericht delen

Vanaf 4 januari 2021 mogen vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton het stadscentrum van Aalst niet meer in tijdens de ochtend- en de avondspits om de veiligheid voor de vele leerlingen op weg naar school of naar huis te vergroten. De maatregel werd meteen na een dodelijk ongeval met een 11-jarige jongen aangekondigd maar liep vertraging op.

“We zijn blij dat de tonnagebeperking er nu eindelijk is”, zegt schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). Hij geeft toe dat het allemaal toch wat langer geduurd heeft dan voorzien. “Er is vertraging geweest door de coronacrisis maar ook door enkele inschattingsfouten van het bestuur”, klinkt het. Stad Aalst had kort na de dood van Celio (11) aangekondigd dat er een vrachtwagenverbod zou komen tijdens de spitsuren om nieuwe drama’s te voorkomen.

Levensgevaarlijk punt

Celio was op 11 december 2019 ’s ochtends op weg naar school toen hij aangereden werd door een vrachtwagen ter hoogte van de Tereosfabriek in het centrum van Aalst. Hij overleefde de klap niet. Aan de fabriek, en ook elders in de binnenstad, passeert met de regelmaat van de klok zwaar vrachtverkeer, ook tijdens de spits.

Het ongeval zorgde voor een storm aan verontwaardigde reacties in Aalst, een stille protestmars met bijna 2.000 deelnemers en ook een open brief van enkele bekende inwoners. De stad beloofde een oplossing en die is er nu, na meer dan een jaar wachten. Het Sint-Jozefcollege in Aalst, waar Celio les volgde, reageert tevreden, al bljift het verlies voor de medeleerlingen en de leerkrachten wel erg zwaar.

“De weg naar school wordt een pak veiliger”

De Gucht is ondanks de vertraging blij dat de tonnagebeperking in voege treedt en benadrukt dat de stad alles op alles zet om die ook meteen van bij de start goed op te volgen. “We hebben erg duidelijke toegangsborden voorzien aan het begin van de zone waar het tonnageverbod geldt. Ook tijdens de vakantieperiodes loopt het verbod door, om alle mogelijke verwarring te vermijden. Er zullen ook extra politiecontroles zijn. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een boete.”

Bron: www.vrtnws.be (4 januari 2021)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

“Tunnelwerken in het weekend? Nee, bedankt!”

Algemeen

Rechtstreeks verkozen senatoren leggen eed af