Algemeen

Tijd voor een echt carnavalsmuseum”

Dit bericht delen

Aalst, dé carnavalsstad van Vlaanderen, heeft geen carnavalsmuseum die naam waardig en daar wil Open Vld’er Jean-Jacques De Gucht graag verandering in zien. Op de gemeenteraad stelde hij voor om een carnavalsmuseum in te richten op De Pupillen-site, in het hart van de stad en vlak naast Utopia, de bibliotheek en muziekacademie die men aan het bouwen is.

“Aalst is dé carnavalsstad van het land en iedereen associeert de stad met carnaval. In Aalst vergeten we dat soms, maar, het maakt Aalst uniek. Laat ons dat dan gebruiken”, zegt De Gucht. Een deel van het stedelijk museum is gewijd aan carnaval, maar een echt carnavalsmuseum is er niet. “Zonde toch, als je ziet hoe de mensen van Aalst daar een heel jaar hun tijd in steken en ervoor leven. Ongelofelijk veel mensen van buiten Aalst zijn geïnteresseerd in carnaval. De gidsen hebben hun handen vol om alle toeristen rond te leiden langs de carnavalswerkhallen. Een carnavalsmuseum zal een pak toeristen naar de stad lokken”, zegt Jean-Jacques De Gucht. “De Pupillen zou een goeie locatie zijn. Er staan mooie historische gebouwen en het museum zou zich dan vlak naast Utopia bevinden, de toekomstige bib en academie. Dat sluit perfect op elkaar aan”, zegt Jean-Jacues De Gucht.

Vlak voor de verkiezingen van 2012 droomde onder meer Ilse Uyttersprot (CD&V) luidop van een carnavalsmuseum waarbij de nadruk zou liggen op de beleving, maar tot nu toe zijn er geen plannen bekend. Over de toekomst Pupillen wordt wel nagedacht, maar dat ligt politiek gevoelig in Aalst. CD&V wou er altijd al het nieuwe stadhuis in onderbrengen, terwijl anderen er eerder wonen en winkelen in zien. De knoop is nog niet doorgehakt. “We zijn een masterplan aan het maken dat klaarheid moet scheppen in dit moeilijk politiek dossier”, was op de gemeenteraad van Aalst vanwege de meerderheidspartijen te horen. (RLA)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Discussie in Aalst over personeelsfeest van 120.000 euro

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht op 2 op Vlaamse Open Vld-lijst