Algemeen

Tafeltennisser overlijdt na match aan hartstilstand

Dit bericht delen

Na een slopende competitiewedstrijd in Eeklo is de Gentse tafeltennisser Kevin Colpaert (27) overleden aan een hartstilstand. Hij had vijf jaar lang verzwegen dat hij hartklachten had. Volgens hartchirurg Pedro Brugada sterven jaarlijks 200 tot 400 mensen Belgen een plotse dood als gevolg van een hartritmestoornis. Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) pleit voor een grondige medische keuring voor jonge sporters, inclusief een elektrocardiogram.

Een 27-jarige tafeltennisser is zaterdagavond na een slopende competitiewedstrijd aan een hartstilstand overleden. Hij had vijf jaar verzwegen dat hij hartklachten had. Volgens hartchirurg Pedro Brugada sterven in ons land jaarlijks 200 tot 400 mensen een plotse dood als gevolg van een hartritmestoornis.

De 27-jarige Gentenaar Kevin Colpaert was twee jaar geleden getransfereerd naar Eikenlo Eeklo om de landelijke ambities van de club waar te maken. Kevin was zeer gemotiveerd, ook al omdat zijn ouders mee tussen het publiek zaten.

‘Het was een zeer spannende en slopende vijfsetter’, zegt zijn moeder Mireille Hutsebaut. ‘Zijn tegenspeler was op papier sterker maar Kevin zette zich schrap. Mijn zoon kreeg een matchbal maar verloor toch nog op het nippertje.’

In de kantine zei Kevin achteraf dat hij die avond niet meer wou spelen. Kort daarna zakte hij in elkaar. Reanimatiepogingen van een dokter in de zaal konden Kevin niet meer helpen. Hij overleed aan een hartstilstand.

Een dag na zijn dood ontdekte Kevins moeder in zijn medisch dossier op zijn kamer dat haar zoon zich vijf jaar geleden had laten onderzoeken. ‘Hij had last van draaierigheid en werd ’s nachts wakker van hartkloppingen. Kevin heeft ons daar nooit iets over gezegd. Maar de onderzoeken wezen ook niet uit dat hij een hartafwijking had of niet meer mocht sporten.’

Elektrocardiogram

‘Als je ’s nachts wakker wordt van dergelijke symptomen, is de kans groot dat er een hartprobleem is’, zegt hartchirurg Pedro Brugada.

‘Dat kan wijzen op een genetische hartafwijking of een andere hartritmestoornis. Niet alle hartritmestoornissen zijn gevaarlijk, maar we gaan ervan uit dat jaarlijks in ons land 200 tot 400 mensen plots overlijden aan een dergelijke stoornis. Dat gebeurt niet altijd tijdens een zware sportieve inspanning. Soms overlijdt men ook in zijn slaap.’

Nog maar twee weken geleden bezweek voetballer Bobsam Elejiko (30) tijdens een wedstrijd van zijn club, Merksem SK.

Topcardioloog Brugada behandelde de voetballer als patiënt. Hij schaart zich nu achter de resolutie van Vlaams volksvertegenwoordiger Jean-Jacques De Gucht, die pleit voor een sportmedische keuring voor jonge sporters, inclusief een elektrocardiogram.

Verplichte screening

‘Vanaf het veertiende levensjaar kunnen verborgen hartproblemen via een elektrocardiogram herkend worden’, luidt het. ‘Voor professionele sporters kan een dergelijke screening verplicht gemaakt worden’, zegt De Gucht. ‘Voor jonge clubspelers opteer ik eerder voor een campagne om ouders bewust te maken van het nut van een grondige medische keuring. Als een stevige medische keuring al een of twee doden per jaar kan voorkomen, is mijn wetsvoorstel al geen maat voor niks geweest.’

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Mag Turkse overheid vragen om informatie van Gülenbeweging door te geven?

Algemeen

Na autodelen binnenkort ook bakfietsen delen in Aalst?