Algemeen

“Stop toetreding Turkije tot EU”

Dit bericht delen

Het Vlaams Parlement wil de EU-toetredingsgesprekken en de steun van 4,5 miljard euro voor Turkije bevriezen. Dat bericht De Standaard. De meerderheidspartijen zouden vandaag nog een resolutie daarover goedkeuren.

Vlaams Parlementsleden Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Karl Vanlouwe (N-VA) en Ward Kennis (CD&V) hebben een resolutie ingediend om de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije met onmiddellijke ingang te bevriezen. Dat houdt ook in dat de pretoetredingssteun, voor de periode 2014-2020, van 4,45 miljard euro geschrapt zou worden. 

Het Vlaams Parlement sluit zo aan bij het federale parlement, waar Annemie Turtelboom (Open Vld) in november al een gelijkaardig initiatief lanceerde. 

“In het licht van de verslechterende mensenrechtensituatie, de achteruitgang van de Turkse democratie en het hoogoplopende conflict tussen dit Turkije en Europa, vragen we deze steun te schrappen en de bevriezing van de toetredingsprocedure”, aldus de initiatiefnemers aan De Standaard.

“Geld gebruiken voor Turkse ngo’s”

Jean-Jacques De Gucht laakt vooral de schendingen van de mensenrechten die aan de gang zijn in Turkije, waarbij onder meer journalisten, academici en rechters aangehouden zijn. 

Wanneer de toetredingssteun van 4,45 miljard euro geschrapt wordt, dan moet volgens de initiatiefnemers dat vrijgekomen geld gebruikt worden voor hulp aan het Turkse middenveld en ngo’s, zodat het geld niet langer in handen blijft van de Turkse regering. 

Voorlopig gaat het om een bevriezing, maar die kan worden omgezet in een stopzetting.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Schepen De Gucht wil trambus naar Aalst halen

Algemeen

“Meer studenten warm maken voor wiskunde”