Algemeen

Steeds meer ongenoegen over N42

Dit bericht delen

Crevits komt binnenkort gevaarlijke situatie bekijken

Steeds meer ongenoegen over N42

Zottegem / Herzele

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits komt zich op 21 maart persoonlijk vergewissen van de gevaarlijke situatie op de N42 in Sint-Lievens-Esse. Dat de gewestweg daar nog steeds niet is rechtgetrokken, wekt namelijk steeds meer ongenoegen op. Gisteren trok Open Vld aan de alarmbel. “Op deze N42 vielen de laatste 15 jaar 15 doden. En dat moet ophouden”, klonk het.

Frank Eeckhout

De N42 is een belangrijke ontsluitingsweg voor Zuid-Oost-Vlaanderen, maar staat jammerlijk ook bekend als dodenweg. En daarom hield Open Vld gisteren een protestmoment aan de ongebruikte brug in Sint-Lievens-Esse, waar de N42 moet worden doorgetrokken. “Dat is nodig omdat in de bocht van Sint-Lievens-Esse de voorbije jaren veel te veel ongevallen gebeurden. Met 15 doden op deze weg tussen Geraardsbergen en Wetteren op mijn geweten, zou ik als minister van Mobiliteit en Openbare Werken niet goed slapen”, sneerde De Croo naar de negen opeenvolgende ministers, die dit dossier al 15 jaar niet afwerken. “Om de huidige minister te overtuigen, dient Open Vld een nieuwe resolutie in. Het doet mij trouwens plezier dat de meerderheidspartijen op dezelfde lijn zitten in dit dossier, want we krijgen de steun van CD&V, sp.a en N-VA.”

Pronkstuk

Om de actie kracht bij te zetten, kwam De Croo samen met Vera Van der Borght, Guido De Padt, Marnic De Meulemeester, Jean-Jacques De Gucht en Johan Van Tittelboom een kijkje nemen naar het pronkstuk van 15 jaar wanbestuur: “De brug in de Schipstraat in Sint-Lievens-Esse is het symbool van een rechttrekking, die er nog steeds niet is. De brug ligt er te wachten en het wordt hoog tijd dat er een minister opstaat, die deze gewestweg wel eens ter aanpakt.”

Het gezamenlijke protest van politici uit Zuid-Oost-Vlaanderen lijkt trouwens te werken: minister Crevits komt op 21 maart naar Herzele. Ze zal er persoonlijk de gevaarlijke situatie op de N42 in Sint-Lievens-Esse komen bekijken. “We hopen bovendien dat de aanleg van de rotonde aan het kruispunt van de N42 en de Langestraat in Zottegem de start kan zijn voor de verbreding en de rechtrekking van deze gewestweg. Die werken starten volgende maand”, aldus De Croo nog.

De aanpassingswerken aan de N42 hebben echter ook tegenstanders. Zij beweren dat het beter is de huidige weg veiliger te maken. Filip De Bodt, het gezicht van de actievoerders, kwam gisteren dan ook met een 20-tal sympathisanten betogen tegen de actie van Open Vld. “Er is namelijk al genoeg beton en vervuiling in de streek. Wij zullen ons hier blijven tegen verzetten. Als we echt willen investeren in deze regio, dat moeten ze het geld niet uitgeven aan nutteloze bruggen en wegen, maar aan echte tewerkstelling en beter openbaar vervoer”, aldus De Bodt.

Herzeels burgemeester Van Tittelboom countert de kritiek: “Een rondvraag bij de omwonenden leert ons dat 67% voor een rechtrekking is. Onze tegenstanders, die steeds beweren de mening van de bevolking te respecteren, willen zich hier echter niet bij neerleggen en blijven de rechttrekking blokkeren.”

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht in De Standaard: ‘Te jong? Die kritiek ben ik beu gehoord’

Algemeen

‘Het is niet omdat iemand in een woonzorgcentrum verblijft, dat die zijn recht op een euthanasievraag verliest’