Algemeen

SP.A, Groen en Open VLD kritisch over musicalsubsidie Schauvliege

Dit bericht delen

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege krijgt van coalitiepartner SP.A en oppositiepartijen Groen en Open VLD forse kritiek op haar beslissing om 850.000 euro projectsubsidies toe te kennen aan Musical van Vlaanderen.

Musical van Vlaanderen kreeg na een negatief artistiek advies toch geld van Schauvliege voor de productie “Assepoester, het tamelijk ware verhaal”. De organisatie viste bij de uitdeling van de structurele subsidies nog achter het net, maar krijgt nu met 850.000 euro wel het leeuwendeel van de projectsubsidies.

Groen: ‘Pure vriendjespolitiek’

Groen-parlementslid Bart Caron stelt zich daar vragen bij. Als de minister het advies niet volgt, “wat dan wel?”. “Verschillende CD&V’ers kwamen openlijk uit voor die subsidies”, brengt Caron in herinnering. Hij ziet ook heel wat banden met de organisatie. “Het meterschap van mevrouw Dehaene het gemeenteraadsmandaat van Geert Allaert en de samenstelling van de raad van bestuur.”

De groene politicus onderstreept dat zijn partij niet gekant is tegen subsidies voor publieksvriendelijke musicals in Vlaanderen. “Maar alleen als dat nodig is om het te maken. En als het resultaat van een hoog niveau is. Niet om veel geld te verdienen. We zouden dat ook niet verdragen van andere kunstorganisaties”, besluit hij.

SP.A: ‘Twee maten, twee gewichten’

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) spreekt van een “oneigenlijk gebruik van projectsubsidies”. “De bedoeling van de projectsubsidies was dat ze ten goede zouden komen van de kunstenaars”, merkt Idrissi op. “Maar diezelfde kunstenaars zien nu een vierde van het totaalbedrag opgeslorpt worden door de musicalorganisatie en blijven in de kou staan”, luidt het.

De bedoeling van de projectsubsidies was dat ze ten goede zouden komen van de kunstenaars”, merkt sp.a-parlementslid Idrissi op. “Maar diezelfde kunstenaars zien nu een vierde van het totaalbedrag opgeslorpt worden door de musicalorganisatie en blijven in de kou staan”, luidt het.

 Open VLD: ‘Schauvliege verstoort musicalsector’

Ook Open Vld heeft “ernstige vragen” bij de subsidies die cultuurminister Joke Schauvliege toekende aan Musical van Vlaanderen. Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht meent dat die de musicalsector zelf verstoren. Concurrent Studio 100 werkt immers zonder subsidies en zou er nu de zin niet meer van inzien om die musicalactiviteit verder te zetten.

“De cultuursector staat terecht op haar achterste poten omwille van deze ‘stiefmoederlijke’ behandeling”, zegt Open Vld’er De Gucht. “Schauvliege had immers beloofd meer middelen vrij te maken om kleine, beginnende organisaties of jonge kunstenaars te ondersteunen. Het toekennen van dit grote bedrag aan één project moet veel jong afgestudeerden dan ook een doorn in het oog zijn”.

“Ook binnen de musicalwereld wordt dit bericht op fronsen onthaald”, gaat de liberaal verder. “De minister argumenteert dat zonder deze subsidies musicals in Vlaanderen in de toekomst niet mogelijk zouden zijn. Maar hierbij heb ik ernstige twijfels. Naar de toekomst toe wordt de musicalsector net verstoord in plaats van structureel ondersteund”.

De Gucht verwijst naar Studio 100, die sinds 1997 musicals maakt zonder één cent subsidie en al 1,2 miljoen toeschouwers aantrok.

N-VA vraagt structurele aanpak

De N-VA is milder voor Schauvliege. “850.000 euro lijkt heel erg veel geld. Maar in de wereld van de musical is dat relatief. Dergelijke producties voor een breed publiek vragen nu eenmaal veel geld”, zegt Vlaams N-VA-parlementslid en lid van de cultuurcommissie Marius Meremans.

Wel is de N-VA van mening dat er een duidelijk verschil moet zijn en blijven tussen structurele subsidies en projectsubsidies. “Het kan niet de bedoeling zijn om via deze laatste toch structureel te ondersteunen”, luidt het in een mededeling.

“De vraag is vandaag niet zozeer of 850.000 euro veel geld is. De vraag is of we naar de toekomst toe willen inzetten op musical, en hoe we dat willen doen, zonder het systeem van de projectsubsidies te bezwaren. Voor film zijn er bijvoorbeeld aparte instrumenten. Dat debat moeten we samen met de minister kunnen voeren”, besluit Meremans.

Minister Schauvliege zelf merkt op dat haar beslissing door de hele Vlaamse regering, dus ook door SP.A- en N-VA-ministers, is goedgekeurd. De minister verdedigt de subsidie onder meer door te stellen dat zonder het geld het genre musical zou verdwijnen in Vlaanderen.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

“STOP EU-TOETREDINGSGESPREKKEN MET DIT TURKIJE”

Algemeen

Debat: één jaar voor de verkiezingen