Algemeen

De Gucht pakt uit met… kookboek over ajuinen

Dit bericht delen

Na burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en schepen Karim Van Overmeire (N-VA) komt nu ook Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) met een geschreven werk. Een kookboek nog wel, met recepten in het Aalsters en als centraal ingrediënt de ‘ajoin’.

 

‘ Boeljong van gebakken ajoin mé oitiengetrokken veirkevlies’.’ Begint u al te watertanden als u de titel van dit heerlijk ‘gerechje’ op z’n Aalsters leest? Het oogt alleszins lekker in de kersverse uitgave van Jean-Jacques De Gucht. Het Vlaams parlementslid dat ook lijsttrekker is van Open VLD in Aalst boort een bij politici vrijwel onontgonnen markt in de literatuur aan: die van de kookboeken. De stem van de kiezer gaat door de maag?

“Het is geen echte verkiezingsstunt”, reageert De Gucht. “De timing is natuurlijk niet slecht naar oktober toe, maar eigenlijk waren mijn goede vriend Vincent Thibau en ik aan het praten over appelen en peren, de ingrediënten van een nieuw kookboek van hem, toen het idee ontstond. Want waarom zouden we eens niet iets doen rond de ajuin, vroeg ik. Zowel in de Belgische keuken als daarbuiten is het een onmisbare groente. Vincent was enthousiast, en we zijn ermee aan de slag gegaan. Ikzelf ben geen kok zoals hij, maar ik hou ervan om op woensdag en in het weekend voor de kinderen te kokkerellen.”

Praline met ajuin

In het boek, dat te koop is voor 20 euro, staan zowel voor-, hoofd-, als nagerechten met ajuin. Vincent Thibau, die ook de kookboeken van onder meer Jeroen Meus tot stand bracht, was het creatieve brein. “Jean-Jacques heeft vooral geproefd en goedgekeurd”, zegt Thibau lachend. “Het dessert was het meest een denkoefening: hoe kon daarin ajuin geïntegreerd worden? Uiteindelijk is dat een praline geworden met ajuin, waarin al diverse Aalsterse bakkers interesse tonen.” Jan Louies schreef en vertaalde alle recepten naar het Oilsjters, maar achteraan in het boek kan je ook de versie in algemeen Nederlands vinden.

 
Het nieuwsblad 15 juni 2018

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Heraanleg Grote Markt uitgesteld: “Voor de uitvoering pinnen we ons niet vast op deze legislatuur”

Algemeen

Laat de euthanasiewet nog altijd te veel ruimte voor interpretatie?