Algemeen

Regering moet gevaren 3D-printen analyseren

Dit bericht delen

De regering moet een analyse maken van de mogelijke gevaren van 3D-printen met het oog op de verspreiding van en de toegang tot wapens. Op basis van deze analyse moet ze wettelijke initiatieven nemen of de bestaande wetgeving beter handhaven. Dat stellen de Open Vld-senatoren Jean-Jacques De Gucht en Martine Taelman in een voorstel van resolutie. Ook op Europees vlak moet de problematiek aangekaart worden, luidt het.

3D-printen is een technologie die enorme mogelijkheden creëert en een enorm economisch potentieel heeft, erkennen De Gucht en Taelman. Maar tegelijk is er zoals altijd bij nieuwe technologieën nood aan waakzaamheid. Zo werd onlangs een pistool geprint dat in staat was een kogel af te vuren, maar ook nauwelijks te detecteren was in luchthavens. De blauwdrukken waren ook een tijdje online beschikbaar, zodat iedereen die dat wilde zijn eigen wapen zou kunnen uitprinten.

Daarom is er volgens de Open Vld’ers dringend nood, gezien de moeilijke greep op het internet en de snelle ontwikkeling van 3D-printen, om de mogelijke gevaren te analyseren en indien nodig stappen te zetten om deze te bestrijden. Veiligheidsdiensten moeten in samenwerking met de internetpolitie mogelijke gevaren detecteren en aanpakken. Door het grensoverschrijdend karakter van het internet zal er voor De Gucht en Taelman vooral naar de hogere (Europese) beleidsniveaus moeten gekeken worden.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Proximus voorziet tegen 2020 15.000 Aalsterse gezinnen van glasvezelnetwerk

Algemeen

Open Vld betreurt ecologisch beleid stadsbestuur