Algemeen

In 2013 crematorium op Hoezekouter

Dit bericht delen

OPEN VLD HERBEGINT LIEDJE VAN VOORAF AAN:

Als er tegen de verkiezingen geen crematorium op de Siesegemkouter staat, dan zal Open Vld voorstellen om een crematorium te bouwen op de Hoezekouter: dat stellen Open Vld’ers Johan Stylemans, Martine De Maght en Jean-Jacques De Gucht in een pamflet van de partij. Ilse Uyttersprot (CD&V) stuurde dan weer een brief naar de Vlaamse overheid waarin ze vraagt van een crematorium op de Siesegem een prioriteit te maken.

Als tegen oktober 2012 de eerste steen van het crematorium op de Siesegemkouter er niet ligt, dan zal Open Vld in Aalst bij de onderhandelingen na de verkiezingen opnieuw pleiten voor een crematorium op de Hoezekouter. Dat meldde de partij in haar ‘Lokale Burgerkrant’, en het werd bevestigd op de gemeenteraad. “En dat terwijl er een akkoord is bij het stadsbestuur over een crematorium op de Siesegemkouter. Zaait dit geen verwarring? En waar is de collegiale opstelling van de coalitiepartners?”, vroeg Karim Van Overmeire van oppositiepartij N-VA zich af.

Siesegem prioriteit

 

Ilse Uyttersprot (CD&V) verdedigde het Siesegem-akkoord. “Er is een consensus, intercommunale Westlede moet de bouwaanvraag indienen. Ik heb vandaag (dinsdag, red.) nog een brief gestuurd naar de Vlaamse minister om van de herziening van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Siesegemkouter werk te maken. Ik heb hem geschreven dat het een prioriteit is voor onze stad”, zei de burgemeester. Maar Open Vld’er en schepen Johan Stylemans wond er geen doekjes om. “Wij zijn altijd voorstander geweest van de Hoezekouter. Alles lag klaar om in 2006 een crematorium te realiseren op de Hoezekouter, maar op een gegeven moment zijn we weggefietst. In deze bestuursmeerderheid is er een akkoord gekomen voor een crematorium op de Siesegemkouter – na een jaar ruzie. De komende dertien maanden tot de nieuwe bestuursploeg er is zullen we dat akkoord loyaal uitvoeren”, legde Stylemans uit. “Maar als het crematorium er dan nog niet is, en het ziet er niet naar uit, zal Open vld de piste Hoezekouter bij de volgende besprekingen weer op tafel leggen. In het belang van de bevolking.” CD&V repliceerde nog dat in het huidige ruimtelijk uitvoeringsplan van de Hoezekouter er geen crematorium meer kan komen. Open Vld gaf het argument dat er dan maar een wijziging van dat RUP moet komen, net als er nog een wijziging moet komen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op de Siesegem. Vzw Bescherm de Hoezekouter laat na enkele jaren stilte ook weer van zich horen. “Vzw ‘Bescherm de Hoezekouter’ zet zich al vijftien jaar in voor een groene Hoezekouter als een van de laatste groene longen in de stad. Juridisch is een crematorium op de Hoezekouter onmogelijk”, stelt de vzw. “De deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen heeft het crematorium immers in oktober 2007, na een schorsing van de Raad van State, uit het ruimtelijk uitvoeringsplan Aalst-West gehaald. Dat betekent dat er geen crematorium op de Hoezekouter kan komen.” De vereniging verwijst ook naar het akkoord tussen Open Vld, CD&V en sp.a over een crematorium op de Siesegem.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht: “wie zijn huis opwaardeert, moet beloond worden”

Algemeen

FAQ maatregelen tegen corona: update crisiscentrum