Algemeen

“Majesteit, onderteken de wet niet, alsjeblief”

Dit bericht delen

CANADEES MEISJE (4) SPREEKT IN VIDEO KONING FILIP AAN OVER EUTHANASIEWET

Ik voer deze kruistocht niet om religieuze redenen, maar omwille van mijn persoonlijke overtuiging
Vader Paul

“Majesteit, onderteken alsjeblief de euthanasiewet voor kinderen niet.” Met die smeekbede richt een 4-jarig Canadees meisje zich in een video tot onze koning Filip. Zelf herstelde Jessica Saba volledig van een zware hartafwijking. “Maar als België ‘kindereuthanasie’ toestaat, krijgen heel wat kinderen géén levenskansen meer”, zegt haar vader aan deze krant. Dat Jessica bij ons nooit in aanmerking was gekomen voor euthanasie, heeft hij blijkbaar niet door.

Nadat de Senaat en Kamercommissie het wetsvoorstel rond euthanasie voor minderjarigen eerder al goedkeurden, zal ook de voltallige Kamer er zich over buigen, mogelijk zelfs deze week nog. Als ook daar het licht op groen gezet wordt, is alleen nog de handtekening van koning Filip vereist om van België het allereerste land met een euthanasiewet voor minderjarigen te maken. En dat blijkt bij één meisje in Canada – de 4-jarige Jessica Saba uit Quebec – hard aan te komen. Met een videoboodschap die de titel ‘From a child to a king’ (‘Van een kind tot een koning’) meekreeg, probeert zij onze vorst op andere gedachten te brengen. Al voeren vooral Jessica’s ouders Marisa en Paul – die als huisarts werkt – het woord.

Huiveren

“Ik wil me tot u richten, uwe majesteit, om als koning van België de uitbreiding van de euthanasiewet naar minderjarigen niet te ondertekenen”, spreekt Paul recht in de camera. “Elk jaar komen miljoenen kinderen ter wereld met aangeboren afwijkingen, zoals onze dochter Jessica. Zij werd geboren met een zware hartafwijking. In een land met een euthanasiewet voor minderjarigen zou ze geëuthanaseerd kunnen zijn.” Om het dramatische effect te versterken, worden foto’s getoond van een pasgeboren Jessica – vol met akelige tubes en draden – gevolgd door actuele beelden van het levenslustige meisje dat samen met haar oudere broertje en zusje in de sneeuw dolt. Waarna helemaal aan het eind ook schattige Jessica een zinnetje tot koning Filip mag spreken: “Onderteken in het belang van de kinderen alsjeblief de euthanasiewet niet.” In een gesprek met deze krant geeft vader Paul verdere toelichting. “Doordat er ook in Quebec een euthanasiewet voor volwassenen zit aan te komen, wordt België hier voortdurend opgevoerd als de grondlegger ervan (sinds 2002, red.) én blijken jullie intussen zelfs een euthanasiewet voor kinderen klaar te stomen. Eerlijk: dat doet me huiveren. Omdat ik met Jessica hier al vier jaar het levendige bewijs zie rondlopen dat het ook anders kan. Zij werd op 29 mei 2009 geboren met een geblokkeerde hartklep en onvolgroeide hartkamer. Haar overlevingskansen waren miniem. Alleen een zware en riskante operatie kon volgens de dokters redding brengen. En dat is gelukkig ook gebleken: want intussen is Jessica een perfect levenslustig meisje van vier. En dan begin ik te denken: wát als kindereuthanasie zou bestaan? Zouden sommige ouders dan niet durven te denken dat zoiets de enige optie is in plaats van hun kind toch levenskansen te geven? Helaas wel, vrezen mijn gezin en ik, en daarom hebben we samen dat filmpje voor jullie Belgische koning gedraaid. Omdat áls jullie land als allereerste uitpakt met kindereuthanasie, dat de komende jaren onvermijdelijk ook andere landen zal inspireren. Zoals dat met jullie euthanasie voor volwassenen ook is gebeurd.” Waarom het gezin Saba zich expliciet tot onze koning Filip richt en niet tot de Belgische politici? “Omdat ik de indruk heb dat de Belgische parlementairen al overtuigd zijn. De enige die het dus nog kan tegenhouden, is jullie koning.”

‘Slecht geïnformeerd’

Al weet Paul Saba wellicht niet dat in het Belgische politieke systeem de koning ‘verplicht’ alle wetten moet ondertekenen? “O, maar dan hoop ik dat hij zijn vaderhart laat spreken boven zijn functie als koning. Ook hij heeft jonge kinderen, niet? Eerlijk: ik voer deze kruistocht niet om religieuze redenen, maar samen met enkele collega-dokters omwille van mijn persoonlijke overtuiging als huisarts en vader. En die is: elk leven – hoe gecompliceerd ook – verdient een kans. En als er dan echt sprake is van fysiek lijden, biedt de huidige palliatieve geneeskunde voldoende verzachting.” Eén van de voorvechters van euthanasie voor minderjarigen, Open Vld’er Jean-Jacques De Gucht, is niet onder de indruk van de Canadese smeekbede. “Mij lijkt dat gezin Saba vooral slecht geïnformeerd. Dit euthanasievoorstel heeft niets, maar dan ook niets met baby’s of jonge kinderen te maken. Oké, qua leeftijd is er geen ondergrens voorzien, maar de minderjarige moet zelf oordeelsbekwaam zijn en zijn keuze voor euthanasie zowel schriftelijk als mondeling kenbaar maken. In de praktijk gaat het dus om ‘oudere minderjarigen’. Bovendien is ook de toestemming van beide ouders nodig. Echt: het verhaal van dit Canadese meisje is op geen enkele manier van toepassing.” En het paleis? Zelfs op de vraag of de koning het filmpje zal bekijken, volgt: “Geen commentaar. Op geen enkele manier mag de koning reageren op een wetsvoorstel dat nog gestemd moet worden”, aldus zijn woordvoerder.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jongeren bijeenbrengen

Algemeen

Bouwkosten maal drie door een paar kogelbolletjes