Algemeen

Politici vragen transparantie: “Sporters en supporters hebben recht op eerlijke sport”

Dit bericht delen

 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) hebben gereageerd op de huiszoekingen en ondervragingen die vandaag een schokgolf jagen door de Belgische voetbalwereld. Open Vld wil de financiële instellingen in de voetbalwereld laten doorlichten. 

Zowel minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) hebben al gereageerd op het onderzoek. Geens wijst op het Nationaal Platform dat deze legislatuur boven de doopvont werd gehouden in de strijd tegen matchfixing. Hij reageert daarmee op de huiszoekingen en ondervragingen die woensdag een schokgolf jagen door de Belgische voetbalwereld. “Matchfixing ondermijnt de integriteit van de sport. Justitie werkt aan een eerlijke sport”, schrijft de minister op Twitter.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) van zijn kant vraagt volledige transparantie en medewerking van de voetbalwereld aan het onderzoek. “De sporters en vooral de talrijke supporters hebben recht op een eerlijke sport!”, zegt Muyters. 

Open Vld-senatoren Jean-Jacques De Gucht en Lionel Bajart pleiten ervoor om de financiële waakhond FSMA een onderzoek te laten uitvoeren naar de wijze waarop financiële instellingen omgaan met cliënten uit de voetbalwereld. Dat onderzoek moet resulteren in aanbevelingen die de risico’s op onder meer witwaspratijken terugdringen. In Nederland werd al een gelijkaardig onderzoek gevoerd.

Open Vld-senatoren De Gucht en Bajart willen in ons land een soortgelijk onderzoek laten voeren. Ze werken daarvoor aan een resolutievoorstel. “Net als in alle andere sectoren is de meest efficiënte manier om crimineel gedrag te detecteren het opvolgen van de geldstromen en het toepassen van een adequaat toezicht op maat van de verhoogde risico’s”, besluiten ze.

Bron: De Morgen 10 oktober 2018

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Drie nieuwe schoolstraten

Algemeen

Geen extra geld voor rioleringswerken