Algemeen

Oppositieleden commissie cultuur vragen Schauvliege om transparantie

Dit bericht delen

In een open brief vragen de Open Vld- en Groen!-leden van de commissie Cultuur, Jeugd, Media en Sport van het Vlaams Parlement minister van Cultuur Schauvliege om inzage in een aantal documenten die helderheid scheppen over haar beslissing om de zes Vlaamse kunstinstellingen te hervormen.

De brief werd ondertekend door Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Bart Caron (Groen!), Herman Schueremans (Open Vld), Annick De Ridder (Open Vld), Sven Gatz (Open Vld) en Filip Watteeuw (Groen!).

Vorige week vrijdag maakte de minister haar beslissing bekend om de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen onder een gemeenschappelijke intendant en een gezamenlijk bestuur samen te brengen en een pool te creëren met alle leden van de grote orkesten en koren. Op 10 november licht ze haar plannen toe in de commissie, en naar die meeting willen De Gucht en co “met een open vizier en met alle documenten ter zake” gaan. Daarom vragen ze “om alle adviezen van de internationale beoordelingscommissies en administratie” op voorhand toegestuurd te krijgen.

Ook willen ze dat de vertegenwoordigers van alle betrokken instellingen uitgenodigd worden. “De berichtgeving over uw plannen kent één rode draad: een weinig transparante communicatie en één grote onbekende: wie heeft wie gezien en wanneer was er voorafgaand overleg?”, klinkt het in de brief. “Daar u stelt dat er wel degelijk overleg werd gepleegd, vragen wij u dan ook een overzicht van de voorafgaande gesprekken.”

“Als ik in de krant lees dat Leona Detiège, de huidige voorzitter van de raad van bestuur van het Ballet van Vlaanderen, minister Schauvliege nog nooit ontmoet heeft, dan stel ik mij toch vragen”, zegt De Gucht. “Wij willen oppositie kunnen voeren op basis van feiten, feiten waar we een lijn en visie in kunnen ontwaren. Nu lijkt het alsof de minister telkens een ballonnetje oplaat en dan wel ziet wat er gebeurt.” De minister wenste gisteren niet te reageren via de pers.

Ook de vakbonden ACOD Cultuur, ACV Cultuur en ACLVB reageerden gisteren op de fusieplannen. “Uiteraard zijn we bereid te praten over het voorliggende plan, maar we betreuren dat er tot nog toe geen echt overleg is geweest. Dat wordt door het betrokken personeel als een kaakslag ervaren.”

“Als de instellingen verzwakken, zal dat ongetwijfeld ook een invloed hebben op de rest van het veld. Zie het dossier openbare omroep”, besluiten de bonden. Ze vragen dan ook een dringend gezamenlijk overleg, in de eerste plaats met alle betrokken directies van de genoemde instellingen.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

BEVRIES EU-TOETREDINGSONDERHANDELINGEN MET TURKIJE EN SCHRAP DE 4,45 MILJARD EURO STEUN

Algemeen

De Gucht: “Laat imams inburgeringscursus volgen”