Algemeen

Strenge regels archeologie vertragen bouwprojecten

Dit bericht delen

De nieuwe regels rond archeologische onderzoeken zijn zo streng dat ze voor maandenlange vertragingen zorgen bij bouwprojecten. Amper één op de vijf dossiers wordt in eerste aanleg goedgekeurd, schrijft Het Belang van Limburg vrijdag.

Wie in historische binnensteden wil bouwen of een grote lap grond wil verkavelen, moet sinds 1 juni van dit jaar een archeologienota laten maken door een erkende archeoloog. 

“Maar de eisen voor zo’n nota liggen zo hoog dat 80 procent van de dossiers wordt afgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid An Christiaens (CD&V). Vaak moeten projecten twee of drie keer herkansen voor er groen licht komt.

 

Nood aan mentaliteitswijziging

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die ook bevoegd is voor erfgoed, belooft tegen december beterschap. Hij heeft intussen al nieuwe richtlijnen gegeven aan het Agentschap Onroerend Erfgoed om minder streng te zijn. “Er was nood aan een mentaliteitswijziging, gezien het hoge aantal weigeringen.”

De minister-president wil ook een hogere premie voorzien voor wie na het vooronderzoek effectief moet overgaan tot opgravingen. Nu bedraagt het maximumbedrag voor een premie voor “buitensporige kosten” 40.000 euro. Bourgeois wil dat plafond tegen 1 januari schrappen.

Te duur

De gemiddelde kostprijs van een archeologienota bedraagt bovendien 2.653,64 euro, meldt Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). 

De Gucht wijst erop dat ook de kostprijs van een archeologienota een pijnpunt blijft. “Maar liefst 2.653,64 euro”, weet De Gucht. “Op zich is het een goede zaak om ons erfgoed te beschermen. Alleen legt de uitwerking van de nota een enorme financiële en administratieve druk op een bouwproject.”

Uit de cijfers van De Gucht blijkt dat één op de twee nota’s geweigerd wordt door het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Samen met de kostprijs legt dit een enorme druk op de rechtszekerheid en het investeringsklimaat in Vlaanderen”, zegt hij.

 Bron: Het Laatste Nieuws 18 november 2016

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jeugdraad hangt aan de toog met minister Smet

Algemeen

DE HELFT VAN DE JODEN IN BELGIË IS BANG OM AANGEVALLEN TE WORDEN!