Algemeen

Open Vld wil meldingsplicht voor datalekken bij overheid

Dit bericht delen

Open Vld-senatoren Martine Taelman (foto) en Jean-Jacques De Gucht pleiten voor een meldingsplicht voor elke overheid, overheidsinstelling of overheidsbedrijf waar er een datalek heeft plaatsgevonden. Ze doen dat na de recente berichten over cybercrime, spionage en datalekken, waarbij ook vaak overheden of overheidsbedrijven betrekken waren, zoals recent nog Belgacom.

De diverse overheden beschikken over zeer uitgebreide databanken van de burgers en de bedrijven, die regelmatig geconfronteerd worden met datalekken. Taelman verwijst naar het incident bij de NMBS eind vorig jaar waarbij de persoonsgegevens van 700.000 gebruikers onbeschermd ter beschikking stonden van derden: “De overheid en de overheidsbedrijven hebben de plicht om zorgvuldig om te springen met de persoonsgegevens die hen soms verplicht moeten worden doorgegeven zoals de jaarlijkse belastingsaangiften of medische dossiers. Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat eventuele lekken terstond worden gemeld aan enerzijds de privacycommissie en anderzijds de getroffen personen”.

De Open Vld’ers willen niet zover gaan als in Nederland waar aan een zeer verregaande meldingsplicht gewerkt wordt die ook de privé bedrijven omvat. Dit is voor hen een brug te ver gezien de burger steeds de verwerking van zijn of haar privégegevens bij privébedrijven kan weigeren. De overheid daarentegen kan persoonsgegevens verplicht opvragen en ze beschikt over zeer uitgebreide databanken die soms zeer gevoelige gegevens bevatten van de burgers, aldus De Gucht, die pleit voor een wettelijke regeling. “De verhoogde transparantie bij de overheid wat betreft datalekken zal de overheden ertoe aanzetten meer te investeren in beveiligingsmaatregelen en dat is net de bedoeling van ons voorstel”.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Vaticaan trekt uitspraak paus over “psychiatrie voor jonge homoseksuelen” in

Algemeen

Jongeren starten petitie voor behoud van voetbalplein Rozendreef ondanks overlast