Algemeen

Open Vld wil in beide regeringen, of niks

Dit bericht delen

Open Vld wil in de volgende regeerperiode symmetrische regeringen. Wie federaal in de regering zit, moet ook in de Vlaamse regering zitten en vice versa. De Vlaamse liberalen willen ook niet depanneren indien ze na 25 mei mathematisch niet nodig zijn, zo blijkt zaterdag uit kranteninterviews. Open Vld zat de voorbije jaren federaal in de meerderheid maar op Vlaams niveau in de oppositie.

Zowel vicepremier Alexander De Croo in Het Nieuwsblad als Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht in Het laatste Nieuws benadrukken, opnieuw, dat Open Vld in de eerste plaats voor socio-economische hervormingen gaat. “Een land dat verlamd is door weer een rondje staat hervormen, kan niets doen”, zet De Croo zich tegen N-VA af.

Daarbij zijn symmetrische regeringen van belang, aldus de vicepremier. “Ik hecht groot belang aan politieke stabiliteit. Dus ja, er moeten symmetrische regeringen komen. Er zal moeten samengewerkt worden na de verkiezingen, en zo gaat dat het best. Wij gaan niet depanneren. De enige maatstaf voor mij is of de juiste maatregelen worden genomen.”

“Het is alles of niets”, klinkt dat bij Jean-Jacques De Gucht. “Laat het duidelijk zijn: ofwel stappen we zowel in de Vlaamse als in de federale regering, ofwel stappen we in geen van beide. Het is onzin om te doen alsof België en Vlaanderen los van elkaar staan. Oppositie voeren op één niveau en op het andere niveau mee besturen: niet opnieuw.”

De Croo zegt nog dat een herziening van de communautaire grondwetsartikelen voor hem “écht niet” nodig is. Artikels uit de grondwet die niet voor herziening vatbaar worden verklaard, kunnen niet gewijzigd worden.

Het fragment kan u hier bekijken.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Frans Penne wil ondernemers meer betrekken bij beleid

Algemeen

‘Superdemocratie, de Senaat der dingen’