Algemeen

JJ De Gucht wil ook examen voor Vlaamse ministers

Dit bericht delen

Terwijl Europees commissaris Karel De Gucht het voorstel om federale ministers uitleg te laten geven in de Kamer over hun toekomstig beleid omschreef als een “flauw afkooksel” van de regeling die in het Europees parlement geldt, pleit zijn zoon en Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) om ook het Vlaams parlement inspraak te geven bij de aanduiding van de regeringsleden.

Gisteren zouden de federale onderhandelaars het eens geraakt zijn om de toekomstige leden van de regering een soort examen voor de Kamer te laten afleggen. “Nu de toekomstige federale regering hier werk van maakt, kan Vlaanderen niet achterblijven”, aldus De Gucht. Hoorzittingen hebben een onmiskenbare meerwaarde in een modern parlementair democratisch model, temeer daar de Grondwet voorschrijft dat de leden van de gemeenschaps- en gewestregering ‘door’ het Parlement worden verkozen en niet ‘uit’ het parlement, waardoor ook niet-verkozenen deel kunnen uitmaken van een regering.
 
Vele voordelen
Jean-Jacques De Gucht zegt dat hij herhaaldelijk maar tevergeefs het debat in het Vlaams parlement heeft proberen op te starten. “Het houden van hoorzittingen heeft nochtans vele voordelen vanuit een democratisch perspectief en dit zorgt ervoor dat reeds in een vroeg stadium de werkbetrekkingen tussen de verschillende parlementaire commissies en de toekomstige leden van de regering geoptimaliseerd worden. Ik hoop dan ook dat op federaal niveau de nodige wettelijke stappen worden genomen om ook de regionale parlementen deze mogelijkheid te geven”, stelt hij.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Open VLD is files beu

Algemeen

Kerken blijven nog te vaak leeg staan