Algemeen

Open Vld pleit voor totaalverbod op handel in ivoor

Dit bericht delen

De Open Vld-senatoren Jean-Jacques De Gucht en Lionel Bajart dienen een voorstel van resolutie in dat pleit voor de invoering van een totaalverbod inzake de handel in ivoor. “Nu ons land een draaischijf van formaat blijkt te zijn in bedreigde diersoorten in het algemeen en ivoor in het bijzonder is de maat vol en moeten we kordaat ingrijpen”, vinden ze. Uit recent onderzoek van het WWF blijkt dat ons land een nefaste rol speelt wat betreft de handel in bedreigde diersoorten. Vooral wat betreft ivoor is België een echte draaischijf.

Het grootste probleem is dat onder de huidige regelgeving de handel in ivoor is toegelaten indien de voorwerpen dateren van voor 1984 en ze voorzien zijn van een CITES-certificaat. Malafide handelaren maken gebruik van deze leemte om recent ivoor te verkopen als antiek, aldus Bajart en De Gucht. Uit recent onderzoek via radiodatatie door de universiteit van Oxford op 109 ivoren objecten in een tiental EU-lidstaten die werden verkocht door gespecialiseerde handelaren bleek dat 74,3% van de objecten niet conform de vigerende EU-wetgeving waren. Wat betreft de objecten in ivoor afkomstig uit België was slechts 43% daadwerkelijk antiek.

Het voorstel sluit aan op een oproep van de presidenten van Botswana, Oeganda, en vertegenwoordigers van 30 Afrikaanse landen om de handel in ivoor te verbieden. In april kondigde de Britse regering een algeheel verkoopverbod af voor ivoor. Ook het Europees Parlement is voorstander van een totaalverbod in de handel in ivoor, luidt het in een resolutie uit 2017.

Voor de Open Vld’ers moet de afschaffing van legale verkoop van ivoor de stroperij van olifanten afremmen. Ze roepen op om samen met de antieksector, de veilinghuizen en de internetveilingsites een convenant uit te werken waarbij de handel in bewerkt en onbewerkt olifant- en neushoornivoor wordt uitgebannen.

“Wij zijn ons ervan bewust dat het vreemd overkomt dat een liberaal politicus pleit voor een handelsverbod, maar wij moeten ook denken aan de toekomstige generaties. Momenteel zijn er nog 350.000 olifanten. Wij willen een verbod op de handel in ivoor op EU en op nationaal niveau en dit om deze zeer bedreigde diersoorten te vrijwaren voor de toekomstige generaties.”

Bron: metrotime.be 7 november 2018

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Opening nieuwe tunnel station Aalst

Algemeen

“Zweem van vriendjespolitiek rond Hopzaal”