Algemeen

Deadline GAS-boetes weer niet gehaald

Dit bericht delen

Ondanks de belofte van burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) is er nog steeds geen zicht op een reglement rond de GAS-boetes. Het is al de vierde keer dat D’Haese een datum vooropstelt en die niet haalt. 

RUTGER LIEVENS

De eerste die het over de invoering van GAS-boetes sprak was de Open Vld’er Serge Grysolle die in de vorige bestuursperiode zei dat de invoering mogelijk zou zijn in september 2013. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 nam burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zijn bevoegdheden over. In juni 2013 stelde hij dat de GAS-wetgeving op 1 januari 2014 van kracht zou zijn in Aalst. In maart 2014 beloofde hij dat het voor de zomer van 2014 zou geregeld zijn, maar opnieuw zonder resultaat. D’Haese zei in oktober van 2014 dat het ‘nog dit jaar’ zou zijn. In januari 2015 werd het dan ‘op de gemeenteraad van maart’, maar ook op de agenda van die gemeenteraad staat niks over GAS-boetes.

Media-aandacht

Vera Van der Borght van Open Vld vindt het ‘zeer eigenaardig’. “Ik heb alle notulen van het schepencollege van dit jaar opgevraagd en nagekeken. Nergens is een bespreking over GAS-boetes in het college van burgemeester en schepenen te vinden. Uit navraag blijkt dat het ook niet besproken is op vergaderingen van de meerderheidspartijen. Het komt nergens aan bod, wat zeer bizar is”, zegt ze. “Het enige wat we kunnen concluderen is dat het dossier blijft liggen op de bureau van de burgemeester en dat hij al zijn energie steekt in communicatie. Media-aandacht en werken aan zijn imago, dat is zijn prioriteit. Het werk zelf ligt daar”, is Van der Borght (Open Vld) scherp. Ze zal de burgemeester interpelleren op de gemeenteraad over het uitstel. “Het lijkt mij sterk dat dit er nog voor de zomer zal komen. Na een beslissing van het schepencollege moet het nog de commissie, jeugdraad, parket, de gemeenteraad en de VVSG passeren.”

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) stuurde gisteren een e-mail naar de gemeenteraadsleden waarbij hij ze uitnodigde voor een commissie over de GAS-boetes op 20 april. “Maandag komt het op het schepencollege”, zegt hij. “Daar zal ook de discussie over de leeftijdslimiet gevoerd worden en we zullen erover beslissen. Dan moet het door de administratieve molen, naar de jeugdraad voor advies en naar het parket”, zegt hij.

Open Vld was verontwaardigd dat exact gisternamiddag de mail naar de gemeenteraadsleden vertrok. “De mail wordt verstuurd op de dag dat de burgemeester van de pers vragen krijgt over de GAS-boetes. Dan schiet hij snel in gang. Dat is blijkbaar de enige manier om burgemeester D’Haese onder druk te zetten”, zegt Vera Van der Borght (Open Vld).

 Het Laatste Nieuws/Denderstreek

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Op ondraaglijk lijden staat geen leeftijd

Algemeen

Open Vld vraagt wetenschappelijk onderzoek naar Turkse invloed