Algemeen

Open Vld Aalst stelt groepsaankoop fruitbomen en bessenstruiken in vraag

Dit bericht delen

De stad Aalst heeft een voorstel op tafel gelegd dat een groepsaankoop voor fruitbomen en bessenstruiken mogelijk maakt. Vera Van der Borght, gemeenteraadslid voor Open Vld, vraagt zich af of er voor de aankoop van fruitbomen een groepsaankoop op poten gezet moet worden: ‘Met dit soort groepsaankopen treft men direct het hart van de kleine middenstand die afhankelijk is van de particuliere verkoop. Met zo’n initiatief ga je als stad rechtstreeks de concurrentie aan met je eigen lokale middenstand. Onbegrijpelijk!’

Het fenomeen van groepsaankopen is niet nieuw. Zo was er al de gezamenlijke aankoop van stookolie toen deze een aantal jaren geleden een nooit geziene prijsstijging kende. Nadien volgde de gezamenlijke aankoop van elektriciteit omwille van dezelfde reden. ‘Met de groepsaankoop van stookolie en elektriciteit kom je tegemoet aan basisbehoeften van de burger. Dat de overheid haar burgers voor deze basisbehoeften ondersteunt door middel van een groepsaankoop, vind ik normaal. Bij de laatste groepsaankopen van elektrische fietsen en nu ook fruitbomen en bessenstruiken heb ik mijn bedenkingen,’ aldus Vera Van der Borght.

‘Groepsaankopen worden meestal door de overheid georganiseerd voor zaken die noodzakelijk zijn voor de burger of bijvoorbeeld het milieu, denk aan de sanering van stookolietanks. Door het systeem van de groepsaankoop zijn burgers meer geneigd om over te gaan tot aankoop doordat de kostprijs van het goed lager ligt dan een bij een individuele aankoop. Het kan echter niet de bedoeling zijn dat de stad de concurrentie aangaat met haar middenstand –afhankelijk van particuliere verkoop- door groepsaankopen te organiseren voor fruitbomen en bessenstruiken’, stelt Jean-Jacques De Gucht.

Tijdens de gemeenteraad zal Vera Van der Borght de groepsaankoop dan ook aankaarten. ‘Ik ben zeer benieuwd naar de beweegredenen van het college en naar het advies van de deelraad Economie en bijvoorbeeld Unizo. Aangezien dit voorstel niet op de gemeenteraad geweest is, ga ik er namelijk vanuit dat dit grondig besproken is op de deelraad en met de lokale middenstand’, besluit Vera Van der Borght.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Katholiek net vergalt feestelijke invoering nieuwe eindtermen

Algemeen

Jongeren starten petitie voor behoud van voetbalplein Rozendreef ondanks overlast