Aalst, Mobiliteit

Ook schoolstraat in Maaldreef, Eikstraat en Graanmarkt

Dit bericht delen

Aalst krijgt er drie nieuwe schoolstraten bij. Dagelijks zal de Maaldreef in Nieuwerkerken en de Eikstraat omgevormd worden tot schoolstraat. De Graanmarkt wordt enkel op woensdag afgesloten.

Een schoolstraat is een straat met een schoolingang, die bij het begin en het einde van de schooldag gedurende korte tijd wordt afgezet voor gemotoriseerd verkeer. Concreet wordt er aan de ingang van de straat een versperring geplaatst, zodat kinderen zich enkel nog te voet en per fiets naar school kunnen begeven. Ouders die hun kinderen met de wagen brengen, moeten verderop parkeren en hun kinderen te voet tot aan de schoolpoort begeleiden. Bewoners uit de straat mogen de straat tijdens de periode van de schoolstraat wel stapvoets uitrijden, maar niet inrijden.

Op vraag van scholen

“De nieuwe schoolstraten komen er op vraag van de scholen zelf”, benadrukt schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). “Door schoolstraten in te voeren en gemotoriseerd verkeer te weren bij het begin en einde van de lestijden wordt de straat heel wat veiliger voor de schoolgaande kinderen.”

Met deze nieuwe schoolstraten komt het totaal in Aalst en deelgemeenten nu op vijf. “In Meldert werd in 2016 al de eerste schoolstraat opgestart. In april 2019 startte er zo’n straat in de Pontstraat, elke woensdag. Vanaf 16 september is er een schoolstraat in de Maaldreef in Nieuwerkerken en de Eikstraat in Aalst.”

In de Maaldreef is er geen gemotoriseerd verkeer toegelaten tussen 8.10 en 8.45 uur en 15.10 en 15.45 uur. Op woensdagmiddag is er geen verkeer toegelaten tussen 11.50 en 12.20 uur. De Eikstraat wordt afgesloten tussen de Geraardsbergsestraat en de Hugo Lefèvrestraat. Voor schooltijd van 8.15 tot 9 uur, in de namiddag van 15.15 tot 15.45 uur, op woensdagmiddag van 11.45 tot 12.30 uur. Er wordt in die eenrichtingsstraat ook een fietspad aangelegd om fietsers in de tegengestelde richting meer ruimte te geven. Vanaf 18 september 2019 komt er nog de Graanmarkt aan het Atheneum bij. Die zal afgesloten zijn op woensdag van 8 tot 8.40 uur en van 11.50 tot 12.30 uur. Alle schoolstraten worden na één jaar geëvalueerd.

Bron: Het Laatste Nieuws – 12 september 2019

Andere nieuwsberichten

Aalst, Mobiliteit

Gewijzigde Zuidtangent Aalst

Aalst, Mobiliteit

Verkeersveiligheid schoolomgeving Nieuwerkerken