Algemeen

Euthanasie minderjaringen stap dichterbij

Dit bericht delen

Nog voor het zomerreces wil Open Vld de euthanasiewet uitbreiden naar jongeren. Tussen socialisten en liberalen groeit hierover een duidelijke consensus. Als CD&V en cdH dwarsliggen, toont oppositiepartij N-VA zich bereid tot een wisselmeerderheid.

Overmorgen buigen de senatoren zich in een commissie over een uitbreiding van de euthanasiewet. De voorbije maanden hield de Senaat hoorzittingen over het nut van een bredere wet, woensdag beslissen de senatoren hoe het nu verder moet. Aan beide kanten van de taalgrens lijken liberalen en socialisten het eens dat niet de leeftijdsgrens bepalend moet zijn om euthanasie toe te staan bij een jongere. Zij willen uitgaan van zijn ‘oordeelkundigheid’ of wilsbekwaamheid’. Dé vraag blijft dan wel wie mag uitmaken of een jongere voldoende in staat is te oordelen over de beëindiging van zijn leven. Voorlopig sluiten de christendemocraten zich hier niet bij aan. cdH wil niet tornen aan de wet, CD&V twijfelt. Vroeger wou de partij absoluut niets veranderen aan de wet, nu is ze bereid de concrete voorstellen te bekijken. Een leeftijdsgrens lager dan vijftien jaar lijkt voor hen wel onbespreekbaar. CD&V werpt ook nog op dat er over een uitbreiding helemaal niks in het regeerakkoord staat.

Nog voor zomer

Als CD&V en cdH aan de kant blijven staan, wil oppositiepartij N-VA de liberalen en socialisten wel steunen. “Wij hopen dat er een breed gedragen voorstel komt”, zegt senator Elke Sleurs (N-VA), zelf arts in het UZ Gent. “In ethische kwesties moet er over de partijgrenzen heen gedacht worden. Of we nu in de oppositie zitten of niet, als er een voorstel komt waarin we ons kunnen vinden, dan stemmen we mee. Wij zullen zeker constructief zijn.” Voor het zomerreces, dat dit jaar pas in augustus start, hopen de voorstanders nog te stemmen in de commissie. Lukt dat niet, dan vrezen ze dat de nieuwe wet niet meer voor de verkiezingen door de parlementaire molen zal geraken. Senator Jean-Jacques De Gucht: “Als we een actualisering van de euthanasiewet willen, dan moeten we voor de zomer naar de plenaire vergadering met een breed gedragen voorstel. Zo niet waren de hoorzittingen van de afgelopen maanden zinloos. De tegenstanders moeten beseffen dat de samenleving voorstander is om de bestaande wet aan te passen.” Naast euthanasie voor jongeren speelt ook nog de kwestie van de geldigheid van de wilsbeschikking. Nu staat daar een termijn op van vijf jaar, verschillende partijen willen die laten vallen. Over een uitbreiding naar dementerenden lijkt een akkoord uit te blijven.

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht wil examensvoor Vlaamse ministers

Algemeen

EA-investeerder hoopt op steun stad