Algemeen

Moslimexecutieve heeft plannen om kwaliteit van islamonderwijs te verbeteren

Dit bericht delen

Het Executief van de Moslims van België (EMB) heeft een ontwerp van actieplan klaar dat moet helpen om de kwaliteit van het islamonderwijs in Vlaanderen te verbeteren. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) noemt het actieplan “nog niet voldragen”. Er is ook verder overleg gepland. Dat heeft ze gezegd in antwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht.

Het plan voorziet onder meer in geactualiseerd lesmateriaal, een breder aanbod aan opleidingen tot islamleerkracht en een actualisering van de lijst met bekwaamheidsbewijzen.

Amper zestien procent islamleerkrachten heeft vereiste diploma

Een maand geleden maakte N-VA-politica Nadia Sminate nog bekend dat amper zestien procent van de islamleerkrachten in ons basisonderwijs beschikt over het vereiste diploma. Bij de leerkrachten katholieke godsdienst ligt dat aantal op meer dan 70 procent. “Deze cijfers bewijzen dat er iets schort met de opleiding, doorstroming en selectie van moslimleerkrachten”, aldus Sminate toen.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft intussen verder overleg gepleegd met de Moslimexecutieve (EMB). Het officiële orgaan van de moslims in België heeft daarbij een ontwerpplan op tafel gelegd dat de kwaliteit van het islamonderwijs moet helpen verbeteren.

Vijf speerpunten

Het plan bevat vijf speerpunten. Crevits: “Ten eerste moet het lesmateriaal geactualiseerd worden. Ten tweede moet er een ruimer aanbod komen van opleidingen tot islamleerkracht in de Vlaamse hogescholen, universiteiten en centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s). Ten derde moet de lijst van bekwaamheidsbewijzen worden geactualiseerd. Ten vierde moet de inspectie worden versterkt. En tot slot moet het Centrum voor Islamonderwijs (CIO) hervormd worden”. Volgens Crevits is het plan “een aanzet, maar geen voldragen plan”. Bedoeling is het plan in verder overleg uit de diepen.

Over de kwestie van de bekwaamheidsbewijzen volgt er op 27 mei verder overleg op het kabinet-Crevits met het EMB en ook met de verschillende lerarenopleidingen die al islamonderwijs organiseren of willen organiseren. Bedoeling is de samenwerking te versterken.

Vraagsteller Jean-Jacques De Gucht blijft sceptisch over de plannen van het EMB. “Ik heb de indruk dat ze ons een beetje naar de mond praten en zeggen wat we graag willen dat er in de realiteit gebeurt, maar dat dat niet noodzakelijk overeenkomt met wat er in de realiteit gebeurt”.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Laat de euthanasiewet nog altijd te veel ruimte voor interpretatie?

Algemeen

Zorgnet doet euthanasiedebat weer oplaaien