Algemeen

Mijn busje heeft een ziel

Dit bericht delen

Jean-Jacques De Gucht haalt in de zomer zijn T2B Westfalia van stal

Jean-Jacques De Gucht, Vlaams volksvertegenwoordiger voor Open VLD, is de trotse bezitter van een blauwe -wat dacht u?- T2B Westfalia, een VW-busje uit 1979.

‘Dit oude VW-busje is mijn droomauto. Ik heb hem vier jaar geleden gekocht met mijn spaargeld; ik zat toen nog op de universiteit. Het was een heel bewuste aankoop. Ik ben altijd al een keverfanaat geweest, voor mij een van de mooiste auto’s ooit. Maar omdat de wegligging van een kever niet al te best is, tekenden mijn ouders protest aan. Tegen de Westfalia hadden ze gelukkig geen bezwaar. Zo’n camperbusje is voor mij een symbool van vrijheid. Ermee rondtuffen, is altijd een beetje reizen. Ook het idee dat het ouder is dan ikzelf vind ik geweldig. Het heeft een ziel; het straalt ontegensprekelijk charme uit.’

‘Toen ik in 2007 met de Westfalia mijn ronde deed om stemmen te ronselen voor mijn eerste verkiezingen, onder de slogan Jean-Jacques on tour, ben ik er wél mee in panne gevallen. Op de Ring rond Gent begon hij plots heel stroef te draaien. Langs achter was er een gigantische rookontwikkeling. Daar stond ik dan stil met mijn busje, met daarop een grote affiche van mezelf. Bij elke passant dacht ik: wéér een stem kwijt. Nee, dat was niet de beste reclamestunt. Nadien heeft hij een hele tijd stilgestaan; de motor is toen volledig gereviseerd.’

‘Het busje is niet echt roestbestendig. Om die reden staat hij nu in de winter goed beschut, in een hangar. Dat ik de verwarmingsbuizen nog moet laten vervangen, is nog een argument om er voorlopig enkel in de zomer mee de baan op te gaan. Beschouwen vele mensen hun auto als een gebruiksvoorwerp, voor mij is deze Westfalia méér. Ik wil er dan ook heel veel zorg voor dragen. Mocht ik later kinderen hebben, dan zou het toch prachtig zijn dat ik hen met dat busje nog naar school kan brengen?’

Maximumsnelheid 90 per uur

 

‘Je kan er maar een maximumsnelheid van 90 km per uur mee halen, maar dat is niet erg. Zo’n snelheidsduivel ben ik niet. Met 180 km per u op de autosnelweg vlammen, is niet aan bij besteed.’

‘Wél kun je me een vlotte chauffeur noemen. Dat lijkt me ook logisch aangezien ik veel op de baan ben.’

‘Zo’n oud VW-busje heeft natuurlijk niet de hedendaagse luxe, maar er staat wel een frigo in. Je kan er met vier mensen in slapen. Op het dak, dat omhoog kan, kan je een slaapbank openklappen. Ook vandaag maken ze nog wel auto’s met karakter, maar je kan er niet omheen dat de wagens van vroeger robuuster waren of er tenminste zo uitzagen. Ze waren ook speelser. Als ze nu een hippe auto op de markt brengen, zoals de nieuwe Fiat 500 of de Mini, grijpen ze steevast terug naar modellen van lang geleden. Anderzijds zijn hedendaagse wagens wel veel veiliger dan mijn Westfalia. Ik zit bij manier van spreken met mijn dikke teen net achter de koplamp. Laat ons hopen dat ik nooit frontaal bots.’

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht jr. wil aandacht voor alle erkende religies tijdens godsdienstles

Algemeen

Parkfeesten kleuren de zomer