Algemeen

Mevrouw Jean-Jacques De Gucht. De First-Lady Van Aalst ?!

Dit bericht delen

Bron: www.belg.be redactie/stas

De Poitepit voorbij, in de Welvaartstraat, ontmoeten we Charlotte Mathias, ten huize Jean-Jacques De Gucht. Ook haar huis, sinds ze in mei met de blonde god van de Aalsterse politiek in het huwelijk stapte. Eén en al charme verwelkomt ons. Een ontwapenende glimlach… Een vrouw met Aalsterse roots, die weet wat ze wilt voor haar stad…

Belg.be: Mevrouw Mathias, welke band heeft u met Aalst? Sorry, dat ik het vraag, maar u weet welk plaatje de tegenstanders van uw man altijd opnieuw draaien…
Charlotte Mathias: Zeg maar Charlotte, hoor. Ja, back to my roots, zo voelde het toen ik in Aalst kwam wonen. Ik ben in Merchtem opgegroeid, maar Aalst is altijd mijn tweede thuis geweest. Mijn familie langs papa’s kant woont hier en elke zaterdag kwamen mijn zus en ik naar Aalst. Dan gingen we met mamie, onze oma, naar de markt en daarna aten we ‘frikandon met compote’. Ik herinner mij ook hoe we met papa over de Grote Markt liepen en hoe hij voortdurend mensen tegenkwam die hij kende … én hij zat niet eens in de politiek hé.  Overal waar ik nu kom, hoor ik dus ‘Gij zijt toch een (klein)dochter van de verf hé? Zijt gij geen Mathiaske, of soms ook: ne Schellaert, gij?

Belg.be: Het valt dus mee in Aalst te wonen, ajuin te zijn tussen de ajuinen?
Charlotte Mathias: Het ‘integratieproces’ is heel vlot verlopen. Niet moeilijk trouwens, als je bekijkt waar wij de voorbije jaren, en niet enkel de weken voor de verkiezingen hé, allemaal geweest zijn. Ze vragen ons vaak of wij dubbelgangers hebben. Gelukkig is dat niet het geval, want ik denk dat Aalst geen twee JJ’s aankan. (we schieten beiden in de lacht…) Tussen haakjes, nu we het over JJ en de band met Aalst hebben: ik vind het inderdaad jammer, zoals je suggereerde in je vraag, dat hij soms afgerekend wordt op het feit dat hij niet in Aalst geboren is. Mensen die een regeltje op een identiteitskaart belangrijker vinden dan wat iemand voor en met onze stad wil doen … dat kan en zal ik nooit begrijpen.

Belg.Be: Je werd ooit verliefd op ene Jean-Jacques, ik kan me daar iets bij voorstellen, maar wat doet politiek met een partner?
Charlotte Mathias: JJ is in een echt politiek nest geboren en heeft het allemaal met de paplepel meegekregen. Ook dat zal ik trouwens nooit begrijpen, de negatieve connotatie van het woord ‘fils-à-papa’. Mijn papa en zijn broer hebben ‘Schellaert’ overgenomen van hun papa, die op zijn beurt de fakkel heeft overgenomen van zijn schoonvader. Kennis doorgeven van generatie op generatie, vakmanschap, zo noem ik dat. Wel, dat is bij JJ net hetzelfde: hij neemt de kennis, de ervaring, de contacten van zijn papa mee… en geef toe, als er één politiek vakman is…

Belg.be: Daar kan ik inkomen, dat Karel De Gucht een groot vakaman is, één van de grootste denkers van het hedendaagse liberalisme in Vlaanderen. Maar terug naar Aalst, voor jou de eerste politieke campagne waarschijnlijk?
Charlotte Mathias: Voor mij is het is allemaal zo nieuw: dé eerste campagne. Het was tot nu toe een boeiende, maar intensieve periode. Eigenlijk heb ik nu twee fulltime jobs: enerzijds mijn job als TV-producer in een reclamebureau en anderzijds de politiek. Maar ik kies er bewust voor om die twee te combineren. Ik wil de vrouw naast de man zijn, in plaats van de vrouw achter de man. Ik wil mijn eigen ding doen. En wat fantastisch is: ik steun JJ in alles wat hij doet, maar hij steunt mij even hard in wat ik doe en wil bereiken.

Belg.be: Kan een mens zichzelf blijven in zo een intensieve campagne? Word je niet geleefd?
Charlotte Mathias: Ik blijf gewoon mezelf, denk ik. Ik weet het, het klinkt verschrikkelijk cliché. Het is niet omdat mijn man in de politiek zit, dat ik nu een blad voor de mond neem. Ik heb altijd eerlijk en impulsief mijn gedacht gezegd en blijf dat ook doen. Heel wat Aalstenaars weten dat ondertussen én ze appreciëren dat ook. JJ is gelukkig een échte liberaal en dus geeft hij mij de vrijheid om mijn gedacht te zeggen. (spontane lach) Wat je wel krijgt, is een olifantenvel, want uiteraard moet je ook heel wat kritiek kunnen verdragen. Maar wees gerust, daar liggen we al lang niet meer wakker van.

Belg.be: Zo een intensieve campagne leert je waarschijnlijk ook de menselijke kant van JJ dieper ervaren?
Charlotte Mathias:  JJ is super attent en romantisch. Na onze huwelijksreis zijn we van onze roze wolk recht in de campagne gevallen. We hebben dus niet veel van elkaar kunnen genieten de laatste maanden. En toch maakt hij, ondanks de drukke agenda, tijd om lieve dingen voor mij te doen. Vorig weekend is hij tussen de huisbezoeken door prachtige rozen gaan halen voor mij… van die kleine, lieve dingen, daar geniet ik van.
En geloof het of niet… hij heeft dat van zijn papa. Velen zien Karel als koel en afstandelijk en ik geef toe dat ik bij mijn eerste bezoek ook een klein hartje had. Maar dat vooroordeel bleek totaal onterecht, want JJ zijn papa en mama zijn allebei heel gastvrije en warme mensen.

Belg.be: Amaai, een romantische familie… Weet je JJ ook politiek te appreciëren, of sta je daar niet bij stil…?
Charlotte Mathias:  JJ is enorm gedreven en wil echt vooruit met onze stad. Als we door Aalst fietsen, is hij daar voortdurend mee bezig. Dan kijkt hij rond en begint hij te dromen over hoe hij alles zou aanpakken en hoe hij Aalst ziet evolueren. Op de Grote Markt kan hij uren naar de gevels kijken en allerlei pistes uitdenken over hoe het de komende jaren zou kunnen en moeten lopen. En die passie, die gedrevenheid, dat bewonder ik, ja.

Belg.be: Is hij echt niet wat jong om van Aalst een moderne, nog toffere stad te maken?
Charlotte Mathias: Nog voor ik JJ kende, heb ik al op hem gestemd. Net omdat ik vind dat jonge, gedreven mensen een kans verdienen. Ook daar rekenen sommigen hem op af: zijn leeftijd. En ik vind net dat jonge mensen, die de ambitie hebben om onze stad écht op de kaart te zetten, onze steun verdienen. We hebben de laatste tijd trouwens heel veel positieve reacties gekregen van Aalstenaars die aangenaam verrast zijn door zijn dossierkennis, zijn maturiteit en zijn visie op de toekomst van onze stad. Wie daar nog aan twijfelt, nodig ik uit om bij ons thuis een pint, of iets anders, te komen pakken en daar met JJ eens over te praten….

Belg.Be: Het spreekwoord zegt, wie bij de hond slaapt betrapt zijn vlooien. Droom je zelf ook wel eens over de politiek?
Charlotte Mathias:  Ach, dromen… Ik zou graag ooit ‘first lady van Oilsjt’ worden. Niet omdat ik dat persoonlijk ambieer, maar als ik first lady ben, dan is JJ burgemeester… en ik ben ervan overtuigd dat hij écht iets fantastisch kan maken van onze stad. JJ is nu niet meer alleen ‘de zoon van’, maar ook ‘de man van’ en hopelijk ooit ‘de papa van’ en hij kan ervoor zorgen dat onze kinderen in een prachtige stad opgroeien.

We keuvelen nog over koetjes en kalfjes, tot JJ ons stoort voor een dringende telefoon. Het leven gaat verder, ook als Belg.be op bezoek komt. We danken de gastvrouw met een dikke pakkerd, onder de indruk van ‘mijn madame’, zoals JJ haar steevast noemt. Er wachten Aalst mooie tijden…

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Archeologienota moet aangepast worden

Algemeen

Open Vld heeft wetsvoorstellen rond levenseinde klaar