Algemeen

Laat de euthanasiewet nog altijd te veel ruimte voor interpretatie?

Dit bericht delen

Zondag (07/07) gingen Steven Vanackere, Freya Piryns Tom Balthazar en ikzelf in debat tijdens de 7de dag. Voorwerp van discussie was de vraag of de huidige euthanasiewet moet geëvalueerd worden. Ikzelf schrik alvast niet terug van een evaluatie. Maar deze moet dan wel grondig zijn en aan de volgende voorwaarden voldoen:

Ten eerste moet het uitgangspunt steeds zijn de zelfbeschikking van het wilsbekwame individu. De wet moet zorgvuldig zijn. Maar bewust buitenproportionele grendels inbouwen om dit uitgangspunt op de helling te zetten, mag nooit de bedoeling zijn.

Ten tweede horen niet enkel de individuele dossiers -zoals de reportage op Ter Zake- geanalyseerd worden. Ook de weigering van verschillende katholieke zorginstellingen om euthanasie binnen hun muren toe te laten of het gebrek aan controle op palliatieve sedatie moet dan voorwerp van onderzoek zijn. Misbruiken mogen hierbij niet bij voorbaat op de wetgeving afgeschoven worden.

Ten derde moet bekeken worden of er nog lacunes in de wetgeving bestaan die het uitgangspunt -zelfbeschikking voor elk wilsbekwaam individu- belemmeren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mensen met een ongeneeslijke en onomkeerbare  hersenaandoening.

Het gehele fragment kan u hier bekijken.  

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Liberale Mutualiteit Aalst schenkt twee EHBO-koffers aan Eendracht Aalst

Algemeen

Nieuwjaarsfeest stadspersoneel Aalst: 50.000 ipv 130.000 euro vorig jaar